Upplever svensk natur

Allemansrätt med napp

1:33 min

För att lära ut allemansrätten har Trelleborgs, Hässleholms, och Eksjö kommun ett projekt tillsammans med Skogssällskapet där nyanlända får åka ut i skog och mark.

– Eftersom allemansrätten är en unik grej för Sverige så är det viktigt att vi värnar om den och att de som kommer får veta vad man får och inte får göra i skogen, säger Anders Larsson från skogssällskapet som håller i utflykterna i Hässleholm. 

Flytt från krig

Vid en liten sjö i strövområdet Vedema utanför Hässleholm har gänget från asylboendet Tostarpsgården precis gjort upp en eld. Paddling, brödbak och fiske står på schemat medan barnen leker bland tallarna. De har tidigare pratat om vad allemansrätten innebär men nu är det dags att prova den i praktiken. Förutom rättigheter och skyldigheter menar Anders Larsson att skogens sociala funktion är lika viktig.

– Hur man kan använda naturen som en arena för psykisk och fysisk hälsa också. Det är ju många som kommer hit från krig som behöver den här avkopplingen, säger han.

Rätten att fiska

En som föredrar fiske som avkoppling är Mohammed Nour Tadmori från Syrien. Nu står han ute på bryggan visar hur man bäst metar bland maskrosbloden i Barsjön.

Han får napp men den lilla abborren sliter sig ur hans grepp och sprattlar på bryggan. Hemma storstaden Homs brukade han aldrig fiska men nu bryter han vant av nacken på fisken och krokar i en ny mask.

– Vi ska grilla fiskarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista