Flera församlingar i Sverige måste tänka mer på säkerheten.
1 av 2
Flera församlingar i Sverige måste tänka mer på säkerheten. Foto: Björn Larsson Rosvall/Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg
Bilal Karabudak utanför Muslimska församlingens lokaler i Malmö.
2 av 2
Bilal Karabudak utanför Muslimska församlingens lokaler i Malmö. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
Malmö

Flera församlingar utsatta för hot

4:11 min

Hot i sociala medier, ofredande och grov mordbrand. Det är några av brotten som religiösa församlingar i Malmö drabbats av det senaste halvåret.

Bilal Karabudak visar runt kring Malmö muslimska församlings lokalerna på Sallerupsvägen och berättar om hur de arbetar med att höja säkerheten.

-- Man fick höra om hur andra moskeér blev beskjutna. Vi ville inte ta några risker, säger han.

Därför är alla fönster ut mot gatan skottsäkra. Den här lokalen har alltså inte blivit beskjuten men flera gånger i veckan läser Bilal Karabudak eller någon av hans kollegor hotfulla inlägg riktat mot dem i sociala medier. Han vet inte vilka personerna är som som skriver hoten.

-- Jag tror inte de själva skulle göra något men det sprider sig snabbt på sociala medier. Om någon skriver "bränn ner stället" så finns det vissa som är beredda att göra saker.

Muslimska församlingen i Malmö är en av elva religiösa församlingar i landet som i år fått pengar av Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST. På uppdrag av regeringen delar nämnden ut pengar till församlingar som kan visa att hotbilden mot dem ökat.

-- Något har hänt som gör att tröskeln har sänkts. Det som tidigare var okej att skriva slarvigt på Facebook är nu okej att göra. Och det är väldigt allvarligt om man går från ord till handling, säger Åke Göransson, generalsekreterare SST.

Bland de församlingar som nämnden delar ut pengar till finns flera olika trossamfund representerade, inte minst judiska och muslimska. Men enligt Åke Göransson sprider sig hoten nu till flera andra som tidigare inte haft det så.

-- Den grupp som ökar mest statistiskt sett är kristna församlingar.

I juli anlade någon en brand utanför Heliga trefaldighetskyrkans källaringång. Polisen rubricerar ärendet som grov mordbrand och ser händelsen som ett hatbrott. Lennart Hamark är församlingsherde i Svenska kyrkan.

-- Det är upprörande. Vi vet inte vem som gör det eller i vilket syfte. Det finns inga signaler om att det skulle vara politiska eller religiösa motiv bakom mordbranden, säger Lennart Hamark.

Men hans tankar går ändå till vad judiska och muslimska församlingar i Malmö länge stått ut med. Viss oro finns för att nu även kristna kyrkor ska dela den verkligheten.

-- Och själva det här fenomenet att det som ska vara en fredad plats blir utsatt för hot, det är en ledsam och oroande utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista