100 personer deltog i jakten på pokemon.
1 av 5
100 personer deltog i jakten på pokemon. Foto: Cecilia Ekman / Sveriges Radio
Arrangören Samir Arabi-Eter förklara säkerhetsrutinerna för vandringen
2 av 5
Arrangören Samir Arabi-Eter förklara säkerhetsrutinerna för vandringen. Foto: Cecilia Ekman / Sveriges Radio
Många ungdomar ville vara med och spela inne på Scandic Hotell.
3 av 5
Många ungdomar ville vara med och spela inne på Scandic Hotell. Foto: Cecilia Ekman / Sveriges Radio
Julia Miklos var en av deltagarna på pokemonvandringen.
4 av 5
Julia Miklos var en av deltagarna på pokemonvandringen. Foto: Cecilia Ekman / Sveriges Radio
Chris Jonasson håller koll på stämningen inne på Scandic Hotell.
5 av 5
Chris Jonasson håller koll på stämningen inne på Scandic Hotell. Foto: Cecilia Ekman / Sveriges Radio
Malmö

Pokemon-vandring i regnbågens färger

4:28 min

Sedan spelets släpptes har fenomenet Pokewalks blivit populärt. Igår letade 100 personer tillsammans efter pokemon, i samband med Malmö pride. 

– Vilka här tillhör Team Valor?, ropar Samir Arabi-Eter i en megafon.
Ett högt vrål hörs från ungefär hälften av personerna på torget bakom Triangeln. Förbi passagerare tittar nyfiket och förvånat till när de går förbi. Tre killar som cyklar förbi skriker till gruppen att de är pinsamma pokemon nördar. Och Pokémon är just anledningen till att skaran på runt hundra personer har samlat på torget.

I samband med Malmö Pride har spelföreningen Sverok bjudit in till en så kallad Pokéwalk, eller pokemon vandring, som det heter på svenska. Tanken är att dagens vandring ska gå i regnbågens tecken.

– I vanliga fall kanske man har tävlingar som handlar om vem som har tyngst Pokémon men idag kommer tävlingarna vara helt inriktade på HBTQ-frågor. När var första Malmö Pride är en av frågorna.

Det här är tredje Pokémon vandringen som hålls i Malmö och efter varje vandring har Samir Arabi-Eter och hans team gjort en utvärdering för att se hur man kan förbättra säkerheten.

– Nu ser vi till att vi har arrangörer som går både längst fram och längst bak. Vi har walkie-talkies så vi kan prata med varandra och vi kommer även köpa in säkerhetsvästar och tröjor med vårt tryck på så att det ska bli lättare att se vem man ska vända sig till med frågor eller om något händer, säger Samir Arabi-Eter.

Spelföreningarna Sverok och Spelens hus arrangerar inte bara pokewalks under Pride, utan de har ett fullt schema hela veckan. På tredje våningen på Scandic Hotell sitter massvis med barn och ungdomar och spelar dator och Tv-spel som Sverok ställt upp.

– Vi är här för att skapa trygga miljöer för HBTQ-nördar, säger Chris Jonasson, E-sportsutvecklare på Spelens hus. 

Just idag är det lite rörigt i föreningen. De hade inbrott under helgen. Någon bröt sig in i en av de lokalerna som Sverok och Spelens Hus hade utrustning i. Sammanlagt stal datorer konsoler och annan utrustning för över 100 000 kronor. Trots inbrottet försöker Chris och hens kollegor att vara positiva ändå. De har använt sig av nödlösningar för att kunna fortsätta sin aktivitet veckan ut.

– Det är viktigt att vi är här för att visa att man kan vara både queer och nörd. Tidigare var det väldigt mycket så att man antingen var nörd eller så var man HBTQ, man kunde inte vara bägge och det finns många personer som upplevt att man blivit utsatt för ett dubbelt utanförskap, säger Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista