Gran ersätts inte med lövträd

Försöket att föra in bok och ek istället för den gran som föll i decemberstormarna 1999 har misslyckats. EU-bidragen har dragit ut på tiden.
Vid stormarna för två och ett halvt år sen förstördes 4000 hektar skog i Skåne. Skogsvårdsstyrelsen hoppades att hälften av den fällda skogen skulle ersättas av lövskog, med hjälp av bidrag. Men det nationella bidrag som de drabbade skogsägarna får ta del av om de planterar lövskog skulle först granskas av EU. Den granskningen har tagit så lång tid att många skogsägare nu planterat barrträd. - Vi tycker inte bara att det är skogägarna som förlorar på att det nu planteras mest gran i Skåne. Alla förlorar på det. Lövskog hade berikat miljön på många goda sätt, säger Rolf Malm på Skogsvårdsstyrelsen i södra Sverige. - Egentligen hör inte gran hemma i Skåne och idag finns det för mycket gran här. Dessutom vet vi att gran inte mår bra i Skåne då luft- och markvaliteten inte är så bra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".