En mygga sticker en man på handen.
En mygga sticker en man på handen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Skåne

Tropisk mygga öppnar för Nilfeber i Skåne

Professor: "Väldigt liten risk"
3:29 min

Det är en liten risk att bli smittad men det betraktas ändå som en tidsfråga innan vi får vårt första fall av Nilfeber i Sverige. Det säger en av landets främsta myggforskare med anledning av att den tropiska myggan Culex Modestus hittats i Skåne.

Rickard Ignell som är professor i kemisk ekologi ekologi vid SLU i Alnarp menar att det främst är en faktor som avgör om viruset kommer komma hit.

– Det är framförallt migrerande fåglar som kommer från södra Europa och från Afrika som skulle kunna ha virus med sig.

Nyheten att den tropiska myggan, Culex modestus, hittats på Österlen slogs upp stort i pressen för ett par veckor sedan. Att den semestrande entomologen Anders Lindström lyckats fånga myggan i sina föräldrars trädgård var dock ingen överraskning i forskningsvärlden.

Redan för ett år sedan ville myggforskaren Rickard Ignell ha anslag för att leta efter myggan i Skåne. Nu räcker samma forskare upp ett varningens finger för vad myggan kan föra med sig.

– Tyvärr är intresset för svenska mygg väldigt lågt bland dem som ger forskningsfinansiering just nu men det hade varit givande att även arbeta på svenska mygg och andra blodsugande insekter, säger han.

Flera tillfälligheter måste dock sammanträffa för att en människa ska smittas av viruset. Först måste en honmygga hitta och suga blod från en infekterad flyttfågel. Därefter måste den flyga vidare till en människa. Mot bakgrund av att en honmygga bara suger blod tre gånger i sitt liv är alltså chanserna små.

Erve Zeller, expert vid ECDC - det europeiska smittskyddsinstitutet, har studerat Nilfeberviruset sedan 1980-talet och han menar att det är närmast omöjligt att på sikt hindra det från att nå Sverige. Att vi ligger så långt norrut är inget hinder, berättar han. Viruset har hittills spridit sig till Kanada utan problem.

Det europeiska smittskyddsinstitutet håller regelbundet pejl på lokala utbrott av Nilfeber. De senaste åren har runt 300 fall rapporterats årligen över hela Europa och dess grannländer och än så länge har inget fall noterats i Sveriges grannländer. Hittills har viruset anträffats så långt norrut som Österrike och Tjeckien.

– Att förutspå var ett utbrott av Nilfeber kommer att ske är nära på omöjligt, säger Erve Zeller på ECDC.

Trots att viruset har funnits i Europa sedan mitten av 1900-talet har det inte fått något rejält fäste. Det ska jämföras med USA där det på mindre än ett år, kring millennieskiftet, spred sig över hela kontinenten. Rickard Ignell professor på SLU i Alnarp menar att allt tyder på att viruset är på frammarsch.

– Mycket av anledningarna till att det har spridit sig från Balkanområdet är att myggorna som finns där nere också har spridit sig och om man får båda arterna här i Sverige så skulle man mycket väl kunna tänka sig att man får en spridning.

Hur allvarligt är det här viruset?

– Det är väldigt få människor som har dött. Om man tittar på USA som drabbats mest så är det ungefär 1200 dödsfall sedan viruset introducerades.

Skulle Sverige få sitt första fall av inhemsk Nilfeber är det inte säkert att läkarna skulle upptäcka det, enligt Rickard Ignell.

– Läkare har inte erfarenhet av att diagnostisera personer med Nilfeber så det kan ju väldigt lätt missas. Symtomen är som en influensa som i de flesta fall kommer att gå över men i vissa fall kan leda till mer allvarliga förlopp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".