Alnarp

Skånsk forskning ska stoppa myggvirus

4:29 min

Genom att studera myggors beteende hoppas svenska forskare hitta hemligheten som kan få virusspridande insekter att välja bort att sticka människor.

Myggforskaren Rickard Ignell hoppas hitta nyckeln som kan få farliga myggor att välja bort människor som värddjur.

I en källare på Lantbruksuniversitetet i Alnarp pågår just nu forskning som kan rädda miljontals människoliv världen över.

Bakom dubbla dörrar och inkapslade i rymningssäkra kärl föds myggarter upp som i kombination med farliga virus skördar en halv miljon liv varje år i tropiska länder.

Malaria, dengue, zika och nilfeber är bara några av virusen som myggarterna kan sprida.

Skulle forskarna lyckas med sin sina ambitioner skulle de kunna skapa en hälsorevolution till gagn för flera miljarder.

– Vi är väldigt intresserade att titta på hur malariaparasiter påverkar myggan, och det är en forskning som vi gör tillsammans med andra institut, säger Rickard Ignell.

Även om myggforskning funnits länge är det fortfarande mycket som är outforskat om myggor. Att man exempelvis vet att dofter kan påverka myggor är en sak, vilka dofter som funkar respektive inte funkar, är en helt annan fråga.

Det är för att tjäna som deltagare i experiment rörande detta som mygg föds upp i fångenskap i Alnarp.

Parallellt genomförs fältstudier i Etiopien där forskarna även tittar på hur olika hormoner påverkar mygg, exempelvis i anslutning till äggläggning och blodsugande.

Just myggors beteende är en aspekt som Rickard Ignell är särskilt intresserad av.

– Vi är inte intresserade av att totalt utrota myggor, utan att minska interaktionen mellan myggor och människor, säger han.

Men om man vet så mycket om myggor som Rickard Ignell, hur beter han sig då själv om han hamnar i närheten av de blodsugande varelserna?

Det bästa är att vara nyduschad om man sätter sig på en plats med mycket mygg, förklarar han. Svett som torkat in är nämligen något som mygg gillar.

– Om myggorna har ett val mellan en människa som de tycker luktar gott, kommer de framförallt bita den.

Och skulle det inte räcka kan man alltid sitta bredvid någon som förhoppningsvis är mer attraktiv för myggorna än en själv. Kanske inte helt uppskattat av vännen, men effektivt för den som vill slippa att bli biten.