7 000 pendlar över femårsfirande bro

Den planerades egentligen för över 100 år sedan, den har orsakat kraftiga miljöprotester och regeringskris. Idag fyller Öresundsbron fem år.

Då bron öppnades för trafik sent på kvällen den 1 juli 2000 tävlade bilar och motorcyklar fram till betalstationen för att vara först över, nu fem år senare har 75 miljoner människor passerat över bron.

Det började bra med fler fordon än man räknat med, men ganska snabbt sjönk trafiken kraftigt och det dröjde inte länge innan krigsrubrikerna började dyka upp: miljardfiaskot, ingen använder bron!

Det var på vägbanan, en våning ner, på järnvägsspåren, for fullsatta Öresundståg fram. Tågtrafiken var en succé från dag ett och överträffade alla förväntningar, men den framgången fick liten uppmärksamhet. Tågtrafiken har fortsatt att öka och fordonstrafiken har nästan fördubblats.

Och nu 5 500 narkotikabeslag senare är Öresundsbron också etablerad som den fyrfiliga huvudleden för narkotikatrafiken in i landet. Sven Landelius, vd för Öresundsbrokonsortiet, minns krigsrubrikerna för fem år sedan.

- Det är klart att den perioden kändes tung. Men styrkan man kände och bar med sig var att det här projektet inte är fel, det kan inte vara fel, säger Sven Landelius.

Öresundsbrokonsortiet kalkyler var allt för optimistiska, man missbedömde den tid det skulle ta för folk att upptäcka Öresundsbron, och det fanns fler skäl till varför det gick trögt i början.

- Vi missbedömde också vår produktlansering, hur vi förpackade våra överfartsprodukter, våra abonnemang, det var för krångligt och teknokratiskt, säger Sven Landelius.

Svenskarna har upptäckt den danska arbetsmarknaden och varje dag pendlar över 7 000 personer över sundet. Danskarna har upptäckt den för dem billiga svenska bostadsmarknaden och förra året valde 3 000 danskar att flytta till Skåne.

Låga räntor och en kraftig ökning av trafiken de senaste åren gör att Öresundsbrokonsortiet i förtid börjat betala av lånen på 25 miljarder kronor och om 25 år är bron betald.