Pia Almström är bekymrad över regeringens förslag om att sänka ersättningen för mottagandet av ensamkommande.
Pia Almström är bekymrad över regeringens förslag om att sänka ersättningen för mottagandet av ensamkommande. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Sveriges Radio
Skåne

Moderater kritiska till sänkt ersättning

Pia Almström: "Staten tar inte sitt ansvar"
0:36 min

Skånska moderater varnar för skattehöjningar om regeringen sänker den ersättning kommunerna får för ensamkommande.

– Många kommuner sitter på långa hyreskontrakt och det kommer bli svårt för oss att förhandla om redan till nästa år, säger Pia Almström, moderat ordförande i Kävlinge.

Pia Almström är bekymrad. Regeringens förslag att sänka ersättningen till kommunerna för mottagandet av ensamkommande barn och unga innebär att hennes kommun riskerar att gå miste om 40 miljoner kronor.

Enligt förslaget ska den så kallade dygnsersättningen sänkas mellan 29 och 61 procent beroende på ålder. Men att sänka ersättningen redan den 1 januari nästa år är orealistiskt.

Skånska moderater vill skjuta fram förändringen ytterligare ett år till januari 2018. Annars måste kommunerna höja skatten för att klara av kostnaderna för mottagandet.

– Men det är ju inte roligt att behöva gå in och höja skatten för att staten inte tar sitt ansvar, säger Pia Almström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".