Bonden Håkan Rasmusson
1 av 3
Bonden Håkan Rasmusson. Foto: Molly Berggren / Sveriges Radio
I Sverige finns idag ett tiotal andelsjordbruk.
2 av 3
I Sverige finns idag ett tiotal andelsjordbruk. Foto: Molly Berggren / Sveriges Radio
På gården odlas över 100 olika arter och sorter.
3 av 3
På gården odlas över 100 olika arter och sorter. Foto: Molly Berggren.
Lund

Intresset ökar för andelsjordbruk

"Det skapas långsiktiga samarbeten över en hel säsong "
4:22 min

Andelsjordbruk är ett alternativt system där man köper in sig på en viss del av skörden i förskott. I Sverige är modellen än så länge ganska ny, men intresset ökar och på Rinnebäcks gård utanför Lund får varje medlem 20 andelslådor under ett år.

Ebba Ossiannilsson är en av cirka 40 medlemmar i Värpinge Grön CSA.

– Det är väldigt spännande att hämta lådan för man vet aldrig riktigt vad det är för någonting. Sen tycker jag också att det är kul eftersom det ger mig en möjlighet att variera vad jag äter för någonting. Det är kul och blir att man provar nya saker, säger hon.

Andelsjordbruk eller CSA, community supported agriculture, som konceptet också kallas är vanligt i USA. Där finns det över 17 000 andelsjordbruk, men än så länge är det ganska nytt i Sverige.

På Rinnebäcks gård i Värpinge utanför Lund driver bonden Håkan Rasmusson ett CSA med bland annat grönsaker, spannmål och honung.

– Det är ett jättestort intresse. Jag har två gårdar i närheten av Lund och här är 80 000 människor i tätorten som ska äta varje dag. Och alla kanske inte ska handla på Lidl, Netto, Ica eller Coop, utan en stigande andel är intresserade av att veta var maten kommer ifrån, hur den är producerad och vem som har producerat den. Jag tror absolut att detta ligger i tiden, säger han.

På gården odlas över 100 olika arter och sorter. Det odlas bland annat bönor, sallad, rödbetor och majs och i ett odlingstält dignar det av krokiga, taggiga gurkor. I ett annat tält doftar det starkt av tomater. Det är lite som att komma rakt in i en tomatdjungel. Gröna och ljusröda tomater hänger i långa klasar som snart är redo att plockas. Ute på ett annat fält är skörden i full gång.

– Andelsjordbruk är ett bra sätt för oss att få en direktkontakt med våra kunder. På det sättet blir de mer medlemmar och mindre kunder. Det skapas långsiktiga samarbeten över en hel säsong och gärna över flera säsonger, så att CSA-medlemmen har möjlighet att hjälpa till att berätta vad vi ska odla nästa år.

Varje medlem betalar 3800 kronor i förskott och får då cirka 80 kilo grönsaker under ett år, men då ingår också en odlingsrisk som innebär att det kan hända saker som bonden inte kan styra över och som kan ge en sämre skörd.

För medlemmen Ebba Ossiannilsson är det viktigt att veta var maten kommer ifrån.

– För mig är det otroligt viktigt. Det som vi äter och stoppar i oss har betydelse för hur vi mår och hur vi lever. För det är ändå så att det man stoppar i sig kommer ut å olika sätt" i form av hälsa och välbefinnande, säger hon.

I Sverige finns idag ett tiotal andelsjordbruk och på gården i Värpinge finns det en kölista och ett stort intresse för att komma med. Håkan Rasmusson tror att det handlar om att förändra synen på hur vi handlar vår mat.

– Vi är alla inskolade i att det ska gå snabbt och att mat inte ska ta någon tid. Det ska vara ett lågt pris, det är det viktigaste. Så att vi kan använda våra pengar till Pokemon Go och lägga tid på det istället. Jag tror att det finns andra värden, och jag tror det finns tillräckligt många människor som delar den åsikten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".