Lund

Massbokcirkel ska locka fler att läsa

3:40 min

En bokcirkel med 3000 läsare - Stadsbiblioteket i Lund satsar nu stort. Författaren Jonas Hassen Khemiris bok "Allt jag inte minns" är boken som kommer att läsas och samtal, författarbesök och till och med en tolkning av boken i toner är något av det som ingår i paketet.

Cecilia Lindgren är bibliotekarie på Lunds Stadsbibliotek och är en av dem som har valt ut boken som ska läsas.

– Den här satsningen gör vi för att sprida läslust och läsglädje, få människor att röra sig mellan kommundelarna och besöka andra bibliotek än det de brukar gå till. Sen hoppas vi att det ska bli en massa spontana samtal kring den här boken, när man väntar på bussen, köar i mataffären eller är och simmar.

En av dem som står och väntar på att få en bok är Agneta Hermansson.

– Jag läste om det i tidningen och jag tycker mycket om att läsa så då passade jag på. Jag är med i en bokcirkel med gamla kamrater sedan studietiden sedan drygt 30 år tillbaka. Det som är så bra med bokcirklar är att man får läsa mycket olika litteratur som man kanske inte själv hade valt och så kommer man förhoppningsvis djupare ner i litteraturen, säger hon.

Det hela går till så att lundaborna kan hämta eller låna en bok på biblioteket, när sedan boken är läst finns det föreläsningar, samtal och annat där man kan diskutera den. Biblioteken har beställt in 3000 exemplar så det finns många böcker kvar.

Och så vad det den där massbokcirkeln där vem som helst som har läst ”Allt jag inte minns” kan komma till Stadsbiblioteket i Lund i oktober för att prata om den under ledning av Kristin Nord och Maria G Francke.

– Vi såg en bild på ett massbröllop med en massa par som gifte sig samtidigt och då tänkte vi att det gör vi som en bokcirkel istället, säger Cecilia Lindgren.