Karin Westeman och Emil Åkesson tränar och tävlar på dyra cyklar som de bär med sig in i hemmet. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
1 av 2
Karin Westeman och Emil Åkesson tränar och tävlar på dyra cyklar. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
Erik Arvidsson, skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
2 av 2
Erik Arvidsson, skadeförebyggare, Folksam Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio
Skåne

Flest cykelstölder sker nu

Försäkringsbolag: "Få av de stulna cyklarna är fastlåsta"
3:09 min

Våren och sommaren är högsäsong för cykeltjuven, inte minst nu när vi plockar fram cykeln efter semestern. Men det finns sätt att hindra den klåfingriga tjuven från att lyckas.

– I april märker vi en tydlig ökning som håller i sig fram till juni. I juli blir det en liten dipp, man kanske åker på semester och inte använder cykeln på samma sätt. Men sedan i augusti så plockar man fram cykeln igen och då märker vi att stölderna ökar, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Få låser fast

Det är nu i augusti som flest cykelstölder sker, både enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, och Folksams egen statistik över skadeanmälningar. Hittills i augusti har 403 cyklar anmälts stulna bara i Malmö. Men det finns sätt att skydda sig från klåfingriga cykeltjuvar.

När vi granskade såg vi att att det var ytterst få cyklar som var fastlåsta i något fast förankrat som blivit stulna.

Cykelentusiasterna Emil Åkesson och Karin Westeman måste tänka mycket på hur man skyddar sig från stöld. De har köpt dyra cyklar som de tränar och tävlar med i cykelklubben Avanti i Malmö.

– Jag skulle bli så jätteledsen om någon tog en av mina bra cyklar, jag har en väldigt nära relation till dem, säger Karin Westeman.

Bär in cyklarna

Liksom skadeförebyggaren Erik Arvidsson menar de att ett bra bygellås är A och O. Men de bär faktiskt in sina cyklar i hemmet eftersom de trots bra lås, inte tror att cyklarna är säkra när de står oövervakade på gatan. 

– Man kan ta ett foto på sin cykel, så som den ser ut för tillfället. Och så ska man skriva ner sitt ramnummer.

Ramnumret fungerar som cykelns registreringsnummer och genom det kan ägaren försöka spåra cykeln om den blir stulen, tillsammans med bilden. Kanske ligger cykeln ute till försäljning på Blocket en tid efter att den försvunnit och då är det lätt att bevisa att det rör sig om en stulen cykel.

Flest stölder i Malmö

Den som bor i västra Skåne och äger en cykel, gör nog rätt i att låta sig inspireras av tipsen. I Folksams statistik över cykelstölder sticker Malmö ut mest, men även i Lund och Helsingborg är stölderna många.

Vi cyklar mycket här, det är ett cykelvänligt landskap.

Emil Åkesson, som är född och uppvuxen i Stockholm, har också märkt att det är vanligare med cykelstölder i Skåne än i sin födelseort.

– Men det beror nog på att vi cyklar mer här och att det därför är fler cyklar i omlopp som kan bli stulna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".