Malmö

En snedvriden relation till mat och träning i dagens samhälle

2:11 min

Paula Jacobsson blev rejält trött på att gång på gång få höra hur duktig hon var som tränar flera gånger i veckan. I en debattartikel skriver hon om duktighetsnormen och kontraster kring hur vi förhåller oss till träning och kost.

Paula Jacobsson tränar 5-6 gånger i veckan eftersom hon mår bra av det och har kul. Hon har egen häst och förutom ridningen kör hon styrketräning. För henne är träningen en livsstil. Men hon upplever att många har en komplicerad relation till mat och träning och att det används nästan som straff i syfte att hålla spegelbilden i schack. Förra veckan skrev hon en debattartikel i Sydsvenskan om det. 

– Jag såg ett tydligt mönster när jag pratade med folk. Folk sa att jag var så duktig och sedan ursäktade folk sig för att de själva inte gick på gym eller för att de inte åt tillräckligt nyttig mat. De sa att de inte hade tid och att nyttig mat aldrig är gott, säger Paula Jacobsson.

Paula Jacobsson upplever att det finns en tydlig träningshets i samhället. Men hon märker att många har inställningen att det handlar om allt eller inget, när det gäller träning. 

– Personer som tränar kan vara väldigt nördiga och läser allt de kommer över och lyssnar på poddcasts. Personer som inte tränar och kanske inte vet så mycket om kost och näring och gör det inte alls. De kör med på tänket att de duger som de är och tänker att livet är för kort för att lägga tid på träning, säger hon.