Malmö

Nu har Najib börjat i svensk skola

5:06 min

Najib Javadi är en av de två ensamkommande pojkar från Afghanistan som vi följer i vardagen. I en termin har han gått på mottagningsskolan Mosaik i Malmö med andra nyanlända ungdomar för att lära sig svenska. Men strax före sommarlovet fick han reda på att han nu är redo att börja i en vanlig svensk skola.

Det är måndag morgon och Najib Javadi har just kommit till Västra Hamnens skola i Malmö där han nu ska börja. I ryggsäcken ligger pennor och skrivbok och en macka han packat ner om han skulle bli hungrig. Han har en MFF-tröja på sig och nya gympaskor och ser lite spänd ut. Här är allt nytt. Skolan. Kompisarna. Lärarna.

– Det känns som en gryta med vatten som kokar, det bubblar och kittlas. Jag har längtat efter att börja på en riktig svensk skola. Nu ska jag plugga med andra svenskar och bara prata svenska. Det kommer bli svårt de första veckorna men jag ska klara det. På förra skolan läste vi ju mest svenska och bara några andra ämnen men nu ska jag läsa alla ämnen. Det känns spännande men också lite svårt, säger Najib Javadi.

Han ska börja årskurs nio men han vet att det kommer att bli en utmaning. I Afghanistan och Iran studerade han inte så mycket, bara tre eller fyra år. Fysik och kemi till exempel, det blir nya ämnen för honom. Eleverna i den nya klassen har han aldrig träffat.

– Det känns bättre nu men i morse när jag vaknade var jag stressad och rädd, jag är lugnare nu.

Klockan närmar sig halv nio och allt fler elever samlas ute på skolgården där rektor ska hälsa välkommen till ett nytt läsår. Najib ser lite vilsen ut i havet av barn och ungdomar och det är inte bara skolan som är ny. Eftersom han bor på andra sidan stan så är Västra hamnen är en del av Malmö som han inte alls känner till.

– Nej, jag har bara varit en gång vid Turning Torso för att ta en bild.

Några andra elever som gått på Mosaikskolan kommer förbi och hälsar på Najib men de är från Syrien och pratar arabiska, inte dari som Najib gör. Det är skönt att känna någon på skolan även om de inte pratar samma modersmål, säger han.

Men det är nog bra för din svenska att tvingas att prata språket?

– Ja, jag tror kanske att om tre veckor så kommer jag att ha lärt mig många ord eller meningar.

Hur det går för Najib Javadi kommer du kunna höra så småningom när vi hälsar på igen i skolan under hösten.