Forskning

Lek på arbetet gör folk mer kreativa

9:02 min

Allt fler arbetsgivare inser vikten av att leka på arbetstid men fler vuxna borde ta fram sin lekfulla sida. Det menar psykologistudenten Hanny Dahl som forskat på lek på jobbet.

– Hjärnan vill leka. När vi leker så utsöndras en signalsubstans i hjärnan som får oss att må riktigt bra och vi blir också mer stresståliga och kreativa och då blir vi också mycket bättre på att lösa problem, säger Hanny Dahl som till vardags studerar psykologi vid Lunds universitet.

Hon jobbar också tillsammans med forskaren Samuel West som länge studerat lek på arbetsplatsen. Det som bör uppnås är så kallat ”flow”, berättar Hanny Dahl. Där är ett tillstånd när tid och rum börjar försvinna och man helt går upp i en uppgift. Men vad räknas då som lek?

– Lek är först och främst något som är roligt, det får absolut inte vara korrigerat. Det kan vara vad som helst egentligen, till exempel man är lite fånig på jobbet, att man har leksaker eller ett pingisbord. Men det kan också vara en lek att arbeta om man tycker att det är roligt, säger hon och fortsätter:

– Sen är det här väldigt individuellt, det finns väldigt lekfulla personer och man har sett i forskning att om man har en sådan person i sin närhet så kan det smitta av sig på de andra i arbetslaget. Så även om man inte själv känner sig lekfull så kan man bli det.

Barn är ju väldigt bra på att leka, varför slutar de med leken egentligen?

– Tyvärr ligger det mycket på samhället hur man ser på hur det är att vara vuxen. Vi har gjort en väldigt distinkt skillnad på vad som är arbete och vad som är lek och de två har inte med varandra att göra och det speglar sig i våra barn. Barnen tittar på oss vuxna och försöker härma oss i hur det är att vara vuxen och helt plötsligt ska man vara seriös och produktiv och där hör leken inte hemma. Men det är helt fel.

Finns det fler fördelar med att leka på jobbet?

– Ja, det fantastiska med lek är också att man river de sociala barriärerna som finns mellan oss och alla hamnar på samma nivå. Ofta så känner man sig lite fånig i början när man leker men det är bara bra för det är frigörande att känna sig fånig, det ska man absolut inte vara rädd för.

– Desto mer komplexa samhällen vi får desto mer lek behöver vi. Vi måste också komma ihåg att lek inte tar bort det seriösa så det inte är antingen eller. Sen kan man ju välja när det är läge att vara lekfull och inte, säger Hanny Dahl.