Sämre lön efter friår

Människor som varit friårslediga är inte friskare än de som jobbar. Och så får de sämre lön när de kommer tillbaka från ledigheten.

Men den som vikarierat för den friårslediga har fått en starkare ställning på arbetsmarknaden, det visar en utvärdering av friårsförsöket förra året.

- Vi anvisade framförallt nytillträdande ungdomar, invandrare som inte fått förankring på den svenska arbetsmarknaden och låndtidsarbetslösa, säger Eva Bohlin, chef för arbetsförmedlingen i Landskrona.

Det är institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering som undersökt hur det gick för dom som var friårslediga eller vikarier för lediga i dom tolv försökskommunerna förra året. Syftet med friåret var sysselsättning, men politiskt har andra argument varit starka, som att friåret kan minska sjukskrivningarna. Men så har det inte blivit, enligt utvärderingen.

En annan oväntad effekt är att de som varit lediga får lägre lön när dom kommer tillbaka, i snitt 600 kronor mindre än vad de annars skulle ha haft. Majoriteten av de friårslediga i Landskrona är anställda i kommunen. Enligt Landskronas personalchef Kristina Trulsson-Samuelsson missgynnar inte kommunen friårslediga lönemässigt. Men, tillägger hon, individuell lönesättning råder och det är inte dom som varit lediga som fått de största lönepåslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista