Rolf Lindblom bunkrar upp med öl och korv inför publikfesten på Landskrona IP.
1 av 2
Rolf Lindblom bunkrar upp med öl och korv inför publikfesten på Landskrona IP. Foto: Andreas Örvall Lovén/Sveriges Radio
Landskrona IP
2 av 2
Landskrona IP Foto: Ludvig Thunman/TT
Fotboll

Cupfeber i Landskrona

"Vi skräller idag"
4:06 min

Ikväll är det dags för Skånederby mellan Landskrona BoIS och Malmö FF i svenska cupens andra omgång. Extra hett är det för anrika Landskrona BoIS som slåss i toppen av division 1 och vill tillbaka till fotbollens finrum i de högre serierna.

Trots att Malmö FF är tung favorit så lever hoppet om en skräll bland BoIS-fansen.

Landskrona Bois vi älskar er! Sången kommer spontant hos kompisarna Joakim, Floyd och Joel, när P4 Malmöhus frågar om de ska se kvällens cupderby.

– Det ligger i generna. Man har växt upp med att vara på Landskrona IP och kolla på matcherna, säger Joel som är i 18-årsåldern.

Landskrona BoIS var med i den första allsvenska serien redan 1924/25. Laget har spelat 34 säsonger i den högsta serien, senast 2005, och dessutom 52 säsonger i den nästhögsta serien. Numera huserar klubben i division 1 - serien under Allsvenskan och Superettan - men det spelar ingen roll för kompisgängets intresse.

– Man är där och stöttar laget i alla lägen.

Matchen kan väl bara sluta på ett sätt?

– Vi skräller i dag.

En bit från arenan ligger Landskrona BoIS fotbollsakademi. Där jobbar Niklas Frid som spår att de allsvenska serieledarna blir ett nummer för stort för Landskrona BoIS.

– Malmö leder Allvenskan, så jag tror det blir 0-4.

I området runt stadion hittar vi även en man, Shaqib, som lovar att uppfostra sina barn till svartvita hemmasupportrar.

–  Absolut, de ska spela i Landskrona BoIS!

Vad tror du om matchen ikväll?

– Jag hoppas att Landskrona vinner men jag tror att Malmö kommer att göra mål.

Till matchen i kväll räknas minst 5000 åskådare, varav 1500 från Malmö. Det innebär en hel del logistik, inte minst kring förtäringarna på stadion. Rolf Lindblom, som har en prydlig BoIS-keps på huvudet, sliter i värmen med att få mat och dryck på plats.

– Vi fyller upp kioskerna med vatten, läsk och korv. Vi har ju fint främmande i dag.

Vad tippar du att matchen slutar?

- Med hjärtat eller? 2-1 till BoIS!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".