Östra Göinge

Många vill testa elcykel gratis

1:32 min

Intresset för att låna en elcykel på biblioteket har varit stort under sommaren.

På flera av biblioteken i norra och östra Skåne har man i sommar kunnat testa på att låna en eldriven cykel - har man bara lånekort och depositionavgift på några hundra - så är det bara låna.

På biblioteket i Broby har cykeln använts flitigt, berättar Ingrid Mauritzon-Olsson, biblioteksansvarig i Östra Göinge kommun när hon visar var den ska stå - när den inte är utlånad. Eller som just nu, på verkstaden för reparation.

– Många blir förvånade över att man får låna den. Får vi verkligen låna den och prova? För det är ju egentligen en dyr cykel, säger Ingrid Mauritzon-Olsson, biblioteksansvarig i Östra Göinge kommun.

Det här är ett samarbete mellan biblioteken och energi- och klimatrådgivarna i kommunerna. I Osby, där man haft elcykelsutlåning i ett par år märker man att intresset börjar avta. Men i Åstorp är många nyfikna och i Bromölla - där man gör det här för första året har det varit kö på cykeln hela tiden.

Flera av de biblioteken ser att många sett det som ett sätt att testa nytt färdmedel innan man gör en investering och skaffar egen:

– Vi ser de som inte riktigt orkar cykla längre – som tänker, ”vad bra nu kan jag fortsätta.

– Eller de som ska ge sig iväg på en längre tur. Vi vet att cykeln varit i både Hässleholm och Osby, och en gång till Sibbhult som tjänstefordon för en kommunanställd, berättar Ingrid Mauritzon-Olsson, biblioteksansvarig.

– Det kan handlar om att kunna ta sig ut ifrån huset, och ner och handla – så vet du att du orkar hem med kassarna även om det är uppförsbacke, skrattar hon.