Riam Adeeb och hennes kompis badar helst i burkini, en heltäckande baddräkt som tidigare var förbjuden på Frankrikes stränder. Nu är förbudet hävt.
1 av 3
Riam Adeeb och hennes kompis badar helst i burkini, en heltäckande baddräkt som tidigare var förbjuden på Frankrikes stränder. Nu är förbudet hävt. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Burkiniförbud i Frankrike
2 av 3
Foto: FADEL SENNA/TT
Burkini
3 av 3
Frankrike/Malmö

Burkini - ett självklart val för många

"Alla borde ha rätt att få ha på sig vad de vill"
4:23 min

Frankrikes högsta förvaltningsdomstol har nu beslutat att häva förbudet mot täckande baddräkter, så kallade burkinis, på allmänna badplatser.

Bilden av en kvinna som tvingas ta av sig sin burkini av uniformerad polis på en strand i Nice har satt fart på diskussionerna i många länder, även här i Sverige.

På Lindängsbadet var det idag många som passade på att bada i tyskvärmen men bara två stycken har på sig burkini. En av dem är Riam Adeeb.

– Förbudet var jätteknäppt, man borde ha friheten att få ha på sig vad man vill. Man får ju ha på sig en dykardräkt, det säger ingen något om. Vi har ju också religionsfrihet, man får ha vilken religion man vill, säger hon.

Vad hade du sagt om någon kommit fram till dig och sagt att du inte får ha på dig burkini?

– Det hade känts jättedåligt, alla andra får ju ha på sig vad de vill.

En burkini består av en tunika med tillhörande slöja samt byxor i baddräktsmaterial. Tunikan och byxorna kan hakas fast i varandra så att det inte blir några glipor i klädseln. För Riam Adeeb är det självklart att ha på sig en burkini när hon badar, hon hade aldrig kunnat gå och simma i något annat, det hade varit obekvämt tycker hon.

– Visst har det lite med religion att göra, att gå i baddräkt hade känts som att gå runt i underkläder och känns inte bekvämt när alla kollar. Min kropp ska vara något som bara jag kan se och jag vill inte visa den för andra.

Det är hon själv som bestämmer vad hon ska ha på sig, föräldrarna bara tipsar och säger vad som är rätt eller fel, säger hon.

– Men så klart är det jag som bestämmer till sist, de kan inte tvinga mig att ha på mig något jag inte vill ha. Jag är nöjd med det jag har på mig.

Längs med kanten på bassängen sitter några tjejer i bikini och doppar tårna i vattnet.

– Det är orättvist det de håller på med i Frankrike för alla människor är lika mycket värda och alla borde ha rätt att ta på sig det de vill, säger en av dem, Elham Abdulaziz.

Maja Svetozarevic håller med:

– Det är din kropp, du får göra vad du vill med den, varför får man då inte täcka sig? Du får ju i princip gå naken på stranden med stringbikini, varför stör det då folk om man täcker sig, jag förstår inte det, säger hon.

– Vissa kanske känner sig trygga att täcka sig, andra är trygga när de kan visa sig. Man får respektera allas åsikter, kultur och religion oavsett vad, avslutar Hoda Iskandarani.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".