Malmö

Högtryck för hotellen

1:36 min

Hotellen i Malmö, Stockholm och Göteborg har ökat sin lönsamhet i sommar jämfört med förra sommaren, visar ny statistik. 

Allra bäst har det gått för hotellen i Malmö, som visar en markant ökning av både beläggningsgrad och lönsamhet jämfört med förra sommaren.

– Det är fantastiskt roligt och ett tecken på att Malmö är en stad i medvind. Och en anledning är ju att Malmö har ett stort och brett utbud av både mötes-, evenemangs- och hotellfaciliteter, säger Ann Nyström, destinationschef på Malmö stad.

Det är preliminär statistik från besöksnäringens branschorganisation Visita, som visar på den lyckosamma hotellsommaren i storstäderna. 

Enligt statistiken, som bygger på siffror framtagna av företaget Benchmarking alliance, så har intäkten per disponibelt hotellrum ökat med 4 procent i Stockholm, 6 procent i Göteborg och hela 13 procent i Malmö, jämfört med förra sommaren.

Malmö sticker också ut genom att beläggningsgraden ökat markant i sommar och nu är uppe på samma nivå som i Stockholm och Göteborg. Alla tre städerna har i sommar haft en hotellbeläggning på runt 80 procent.

Ett av många hotell som gått bra är Wellington hotell i Stockholm.

– Vi har haft en bra sommar med många gäster och hög beläggning. Främst svenska gäster men vi jobbar lite med en amerikansk tour operator så vi har haft en del amerikanska gäster också, berättar hotellets ägare Charlotte Mannerson.

De positiva sommarsiffrorna för hotellen i storstäderna, bekräftar en utveckling på hotellmarknaden i hela landet, som kunde ses redan i halvårsstatistiken.

Den visar att beläggningsgraden ökade med sex procent på svenska hotell första halvåret i år jämfört med samma period förra åren, och hotellens intäkt per disponibelt rum ökade med hela tio procent.

Efter att privatgäster de senaste åren stått för en allt större andel av hotellnätterna, så ser nu branschen att andelen affärsgäster ökar igen.

– Det innebär att man kan ta ut något högre priser per hotellrum och det är ju viktigt för lönsamheten, säger Eva Östling, VD för branschorganisationen Visita.

En bidragande orsak till att hotellens beläggningsgrad ökat är enligt Visita att utbudet av hotellrum på vissa håll har minskat, i och med att en hel del hotell runt om i landet har ställt om sin verksamhet och blivit asylboenden istället.

– På landsbygden är det säkert en anledning, att det finns tillgång till färre rum. Men i storstäderna har du ju inte det fenomenet, säger Eva Östling.