Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Så laddar polisen för påvens besök i Skåne

Publicerat tisdag 30 augusti 2016 kl 07.09
"Ungefär som under Lundakarnevalen"
(4:01 min)
Påven Franciskus lockade en miljon till möte under världsungdomsdagarna i Krakow i Polen sommaren 2016. Foto: Gregorio Borgia/TT.
1 av 2
Påvens besök i polska Krakow. Foto: Gregorio Borgia/TT.

I höst kommer påven Franciskus till Skåne. Ett besök som kommer att vända upp och ner på Malmö och speciellt den trånga universitetsstaden Lund under två dagar. Och som innebär mycket jobb för polisen.

När påven tidigare i år besökte polska Krakow lockade han fler än en miljon besökare. Mats Karlsson är kommenderingschef för polisen under påvebesöket och hans lista på tänkbara scenarier är lång.

– Vi har just fått vår första riskanalys, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson, som fortfarande har drygt två månader på sig till skarpt läge.

För det är inte förrän 31 oktober i år som påven kommer, samma dag som det är precis 499 år sedan Martin Luther spikade upp de berömda teser som fick katolska kyrkan att spricka mitt itu. Besöket i Lund är startskottet i ett arbete för att lagom till 500-årsjubileet föra de båda kyrkorna närmare varann igen.

Påven ska delta i en gudstjänst i Lunds domkyrka, ett "event" i Malmö Arena inför 10 000 personer på måndagen och på tisdagen i en katolsk mässa i Malmö, var den ska ske har ännu inte avslöjats. Och det här kommer att innebära "stor påverkan", säger Mats Karlsson.

– Ungefär som under Lundakarnevalen. Vissa vägar kommer att stängas av för bilar och trafiken kommer att ledas om. Man kommer att kunna röra sig, men det kommer under några timmar bli stor påverkan i de centrala delarna av Lund, och samma påverkan kommer att bli vid Malmö Arena, i Hyllie.

Polisen kommer att försöka vara beredda på allt under påvens två dagar långa besök i Lund och Malmö och det kaos som kommer att uppstå omkring honom.

– Vi har ju ett generellt terrorhot, som vi har med oss ständigt nu. Till det tillkommer det faktum att många människor samlas på en plats, det innebär att vi måste ha tänkt till: hur gör vi om någon får en hjärtattack mitt i folksamlingen?

– Och så kanske något annat händer i det området, att det börjar brinna i en lägenhet, en torrkokning, någon som glömmer en platta på spisen... Vi kan inte bara säga: "Hoppsan, nu är här för mycket folk, det kan vi inte göra något åt".

Hur många poliser som kommer att vara i tjänst vill Mats Karlsson inte säga.

– Vi avslöjar ju inte vilka numerärer och kompetenser vi har, det är ju för att vi inte ska underlätta för en eventuell gärningsman.

Finns det en hotbild mot påven?

– Vi går inte ut med de eventuella hot som vi ser, men han är ju en väldigt stark symbol för katolska kyrkan.

När påven besökte Krakow i Polen för en tid sedan, kom det mer än en miljon människor till staden för hans skull. Frågan är om polisen kan hantera en liknande människomassa i Lund.

– Själva ytan i sig ju starkt begränsande, säger Mats Karlsson. Men vi hanterar den situation som vi bedömer ska uppstå.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".