Bild på tjej med röda strumpor som sitter i en soffa och dricker kaffe.
Lund/Sverige

Fler och fler studenter köper bostad

1:45 min

Allt fler studenter köper en lägenhet för att ha någonstans att bo. Och föräldrarna hjälper till. Det visar en rundringning som P3 Nyheter gjort till olika mäklare.

Är det plånboken som avgör vem som kan studera var? Och vad? Kristin Öster, ordförande för Saco studentråd, är rädd för det. 

– Om den här situationen på bostadsmarknaden får fortsätta kommer vi hamna i en situation där det är storleken på föräldrarnas plånbok som kommer avgöra om man kan läsa vidare eller inte, säger hon.

Hemma hos föräldrarna, en soffa hos en kompis eller en dyr lägenhet i andra hand. Bristen på studentbostäder gör att många studenter tvingas bo under provisoriska former.

Samtidigt har det blivit allt vanligare att studenter köper lägenheter, ofta med hjälp av sina föräldrar. Det visar en rundringning som P3 Nyheter har gjort.

Vi har pratat med några av Sveriges största mäklare i studenttäta städer och de ser en ökning av andelen lägenheter som säljs till studenter.

Vi ser en ökad trend i dag där våra studenter måste gå in och äga sitt boende.

Mattias Larsson säljer lägenheter i Malmö, Lund och Helsingborg och ser hur försäljningen peakar inför terminsstarten.

Han berättar att det historiskt varit smart att köpa sin första lägenhet så tidigt som möjligt för att få ut så mycket som möjligt av sin bostadskarriär. Samtidigt ser han problemen.

– Det stora problemet är ju naturligtvis att det till slut kan bli tal om en klassfråga eftersom många behöver hjälp för att kunna finansiera sitt boende. Det är då en utveckling som gör att det till slut blir svårt för många att studera.

Saga Jansson pluggar på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och hon har inte hittat någonstans att bo. Så hon pendlar från sina föräldrar i Enköping.

– Jag står i bostadskö men det är jättesvårt att få en lägenhet, säger hon och fortsätter:

Jag kollade faktiskt på att köpa en lägenhet men med amortering så blir det alldeles för dyrt, även om mina föräldrar skulle hjälpa till med handpenning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista