Ziyene Melki i Genikampen
Ziyene Melki Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio Malmo
Malmö

Jurist, Malmöbo och geni

"Jag kan ändå säga att jag är smart"
3:49 min

Ziyene Melki från Malmö är en av de tolv genier som i höst tävlar i SVT:s Genikampen. Hon är utbildad jurist och jobbar som upphandlare i Malmö stad och tävlar nu i diverse olika grenar som kräver intelligens.

– Jag skulle nog inte själv beskriva mig själv som ett geni. Jag var med i ett program där jag förväntades vara smart och jag kan ändå säga att jag tycker att jag är smart.Därför var jag ju jätterädd för att göra bort mig och framstå som en idiot. Det lyckades jag med tyvärr, haha! Ni kommer både bli imponerade och skämmas för mig.

Påverkade rädslan för att göra bort dig mycket?

Det fick mig att tveka på om jag överhuvudtaget skulle vara med, men jag gillar att göra saker som man minns, som om jag inte hade gjort det hade jag undrar resten av livet hur det hade varit. Nu med facit i hand är det det bästa jag gjort.

Det krävdes väl en del mod också? Had du till exempel vågat hoppa fallskärm?

– Hade det handlat om mig, hade jag inte vågat, men för laget hade jag ställt upp. 

– Hur var momentet när någon skulle röstas bort?

Det var det absolut värsta. Jag är väldigt tävlingsinriktad, men i genikampen handlade det inte om att vinna eller förlora. Vi var ju i lag och för teamkänslan var det jobbigt att rösta ut varandra.

– Vad krävs för att få komma med i det här programmet?

– Inför castingen hade det varit omkring tusen till ett tusen femhundra sökande. Vi fick göra tre olika typer av tester, bland annat olika matriser, Sudokun och bilda nya ord utav sex bokstäver.

– Vad har du lärt dig av inspelningarna?

Jag har utvecklat förmågan att hålla fokus i stressade situationer. Det bär jag med mig in i vanliga livet.

– Vad i vardagslivet gör en människa till ett geni?

– För mig är cool intelligens framgångsrika människor, till exempel affärsutvecklare. De besitter en typ av intelligens som jag beundrar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".