Kajsa Giertz är chef för Helsingborgs stadsteater.
Kajsa Giertz är chef för Helsingborgs stadsteater. Foto: Mette Mjöberg Tegnander / Sveriges Radio Malmo
Helsingborg

Hon är Helsingborgs nya teaterchef

"Helsingborgs stadsteater har en plattform för att göra rejäla samarbeten"
3:32 min

Från chef på Västmanlands teater ned till Skåne. Nu är Kajsa Giertz på plats i Helsingborg. P4 Malmöhus pratar med Kajsa Giertz om vikten av mod när man arbetar med teater och konst samt framtidsplanerna för Helsingborgs stadsteater.

Kajsa Giertz har ett välfyllt CV inom teater och dans och är en känd profil i teatervärlden. Tidigare har hon även varit utbildningsledare på Danshögskolan och moderna linjen vid Kungliga Svenska Balettskolan. Hon beskriver sig själv som lekfull, modig och öppen.

– Grunden i teater är leken. Vi leker livet och visar på livet genom att leka på livet. Det är viktigt att tillåta sig själv att fortsätta vara lekfull. Teatern har också en roll i att vara utmanande och säga sanningar och visa på orättvisor och då behöver man vara modig. Och att vara öppen för intryck och för publiken, säger Kajsa Giertz.

Kajsa Giertz vill inte att konsten ska vara en liten bubbla för sig själv utan vill att man ska öppna upp för samhället. Hon är övertygad om att Helsingborg har stora möjligheter för att göra spännande samarbeten och föreställningar.

Hur märks det att du nu är chef för stadsteatern i Helsingborg?

– Internt märks det nog ganska mycket. Det är många som jag ska hinna lära känna och många som ska lära känna mig. Jag kommer från dansvärlden och har jobbat med både opera, nycirkus och teater. Jag tror på att blanda former och göra det på lite nya sätt. Jag tror att konst som har både musik, rörelser och text pratar till olika sinnen i människan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".