Alltfler får Skånetrafikens frikort

Under det första halvåret i år har Skånetrafiken skickat ut
28 000 frikort till försenade resenärer. Det är 12 000 fler än under samma tid förra året och motsvarar nästan en miljon kronor i förlorade biljettintäkter.

– Det beror till stor del på de väderproblem vi hade tidigt i vintras, dels stormen Gudrun, dels ett antal snöoväder, säger trafikdirektören Gösta Ahlberg.

Budgeten för resegarantin ligger på omkring två miljoner kronor, så Skånetrafiken skulle kunna klara en Gudrun till i år, men då får det inte bli så mycket snökaos kommande vinter.

Under första halvåret i år har man, förutom frikorten, betalat ersättning för taxiresor och milersättning för några hundra tusen kronor. Resegarantin ger ersättning till trafikanter som blir mer än 20 minuter försenade. Dessutom har Skånetrafiken under flera månader få ta in extrahjälp för att kunna hantera alla säckarna med ansökningar om frikort från försenade resenärer. En dyr affär för Skånetrafiken alltså, men man har inte så mycket val. Regeringen har hotat införa tvingande resegaranti om inte branschen ordnar det själv.

Förra hösten gjorde Skånetrafiken ett försök att inskränka resegarantin så att resenärerna bara skulle få ersättning för sådana förseningar som Skånetrafiken kunde råda över. Men det slutade med att man fick skicka ut 3000 brev och be resenärerna om ursäkt. Nu planerar Skånetrafiken inga förändringar av resegarantin. Däremot hoppas man att få möjligheten att i framtiden kräva Banverket på en del av kostnaderna för resegarantin, något som kan finnas med i den kommande trafikpropositionen. Det vore bra för Skånetrafikens ekonomi, men också för Banverket.

– Jag tror att den största vinsten för Banverket skulle bli att kunna visa upp en kvalitetsbristkostnad och få tillräckligt med pengar att sköta underhållet.

– Det är ju Banverkets problem att de får tillräckligt med pengar för investeringar, men alldeles för lite för att kunna sköta det löpande underhållet, säger Gösta Ahlberg.