Köpenhamn

Efter skottdramat - nu rivs haschbodarna

1:32 min

Den man som misstänks ha skjutit två poliser i Christiania sent i onsdags har avlidit av de skador han fick då han besköts av polis. Skottdramat har också fått de boende i stadsdelen att reagera. Nu rivs de omtalade haschbodarna.

– De verkar ha tagit det här på väldigt stort allvar, så på eget bevåg har de börjat riva de haschbodar som finns i Christiania, säger Ekots Danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

Efter skottdramat i onsdags, då två poliser och en privatperson sköts i den beryktade stadsdelen har Christianiaborna fått nog och med hjälp av schaktmaskiner rivs nu bodarna. Knarkhandel har mer eller mindre skett öppet på gatorna och flera tidigare försök att stoppa handeln har misslyckats, då de primitiva bodarna bara byggts upp igen. 

– Vi kan inte garantera att de inte byggs upp igen, sådan är verkligheten dessvärre, säger de boendes talesperson Risenga Manghez, enligt TT.

Den misstänkte polisskytten rapporterades vara avliden på fredagsmorgonen.

– Han skottskadades allvarligt när han greps av polisen under dramatiska omständigheter. Han ska ha försökt fly, och sköt mot polisen som besvarade elden. Han ska ha träffats av tre skott och opererades under gårdagen, men under natten avled han alltså av skadorna, säger Samuel Larsson.

I ett pressmeddelande från den danska polisen kom igår kväll även uppgifter om att den misstänkte polisskytten ska ha haft IS-sympatier, men dessa ska dock inte ska ha motiverat honom till dådet i Christiania. 

– Han var en av haschförsäljarna i Christiania och på väg hem med sin dagsförtjänst.

– Tidigare har mannen varit inblandad i ganska grov brottslighet, säger Samuel Larsson.

Under skottlossningen sköts en polisman i huvudet, ytterligare en polis träffades i benet och en privatperson i låret.

Hur har det gått för den polis som skadades svårt?

– En polis svävar fortfarande i livsfara, och har opererats på Rigshospitalet här i Köpenhamn. Mer vet vi vet inte. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista