Helsingborg

Folkfest med Helsingborg maraton

4:15 min

För några år sedan drog ett par löpintresserade kompisar igång Helsingborgs maraton. Det blev en sådan succé att de lämnade sina jobb och arbetar nu heltid med arrangemanget. I morgon är det dags för den tredje upplagan. 

Helsingborgs maraton drar 3000 löpare, 20 000 i publik och involverar 500 funktionärer, berättar Simon Wikstrand. Arrangörskollegan Andreas Gartmyr sticker ut i maratonsammanhang genom att springa barfota. Förklaringen stavas fot- och knäproblem.
– Det funkade för mig och klarar långa distanser tack vare att jag springer barfota.
Samtidigt påtalas ofta vikten av ha rätt skor som helst ska vara individuellt anpassade.
– Jag har full respekt för att människor är fysiskt olika och att det finns olika alternativ.

Frågan är om man behöver vara en speciell "typ" rent fysiskt, för att klara av att springa de dryga 41 kilometerna, som ett maraton innebär. Nej, menar Simon Wikstrand bestämt.

– Alla kan bli maratonlöpare. Det låter klyschigt och det är såklart en stor utmaning, även om man är vältränad.

Han ger ett exempel på en kvinna som knappt klarade att springa två kilometer i januari 2015. Efter att ha tränat i ett halvår genomförde hon Helsingborg maraton.
– Det var jäkligt häftigt, en inspiration.

Simon Wikstrand och Andreas Gartmyr strävar efter att göra Helsingborgs maraton till en folkfest. Loppet går genom 21 stadsdelar och man vill att helsingborgarna, i sin respektive stadsdel, är med och påverkar upplevelsen. Frågan är om man inte är folkfestigast i stadsdelen Råå.

– Råå är känt för att det alltid är mycket folk ute och hejar. I år kommer där att finnas ett storband på plats. Det känns häftigt.

Det är lätt hänt att man dras med i den positiva jargongen. Samtidigt har succén från det första året, 2014, inte överträffats. Loppet, inklusive en stafettvariant, har till och med något färre deltagare nu än då. Trots att löparintresset sägs vara större än någonsin. Andreas Gartmyr tror att det beror på konkurrensen.
– Det är mycket spekulationer kring det där, men det finns väldigt många lopp nuförtiden. Då hoppar man över vissa för att komma tillbaka längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista