Lund

Klimatsmart bibliotek rullar fram genom Lund

6:05 min

Man skulle kunna tro att bokbussen fått en helt ny utformning. Bibliotekarien Helen Johansson cyklar runt med ett mobilt bibliotek i form av en eldriven lådcykel. Hon lånar bland annat ut böcker i genren climate fiction.

Det rullande biblioteket tar med sig klimatsmart litteratur runt om i kommunen och är en del av Lunds satsning Ekobibblan där man kommer anordna aktiviteter med miljötema.

– För att kunna nå kommunens miljömål måste vi engagera fler lundabor, säger Ulrika Celin Wedin, hållbarhetskommunikatör Lunds kommun.

Idag rullar det klimatsmarta biblioteket mot Af-borgen där det anordnas välkomstmässa för de nya studenterna. Men den kommer dyka upp på betydligt fler ställen under kommande månader.

– Den ska ut på turné och kommer till exempel dyka upp på Kulturnatten och skördefesten i Lund, säger hon.

Bibliotekarien Helen Johansson från Lunds stadsbibliotek har valt ut böckerna som finns med.

– Vi har både fackböcker, skönlitteratur och barnböcker. Just nu kommer mycket skönlitteratur som handlar om vad som hänt efter klimat Det är en ny genre som kallas climate fiction, säger Helen Johansson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista