Helsingborg

Vårdpersonal: "Personalbristen hotar patienters säkerhet"

3:45 min

Den ansträngda situationen på Helsingborgs lasarett fortsätter. Nu slår personalen på neonatalavdelningen för för tidigt födda larm.

Personalbristen på neonatalavdelningen beskrivs sedan i somras, som så pass akut att man fått dra ner antalet vårdplatser från 12 till 10. Personal rings in från sin ledighet och får jobba dubbla arbetspass.

Helena Melldén är sjuksköterska på neonatalavdelningen vid Helsingborgs lasarett. Hon förklarar att arbetssituationen successivt har skruvats upp eftersom man klarar av att vårda allt yngre för tidigt födda barn samt barn med allt svårare sjukdomar. 

– Det blir mer och mer att göra med varje barn och det blir längre vårdtider. Alla barn ska ha den bästa vården och det har inte uppmärksammats av ledningen. Till sist orkar inte personalen med och då ökar sjukskrivningarna, säger hon.

Personal som slutat, blivit sjuka eller gått på föräldraledighet har inte ersatts. Divisionschefen Steen Ekdahl håller med om att situationen är besvärlig och säger att det är allmänt svårt att rekrytera sjuksköterskor.

– Situationen är ansträngd när vi har dem här sjukdomsfallen samt föräldraledig personal. Det innebär det att dem som är friska och på plats får gå extra pass. Vi ska försöka få in mer personal. Vi har en plan på lite längre sikt där vi anställt två nya sjuksköterskor och två nya undersköterskor, säger Steen Ekdahl. 

Anna Gibrand är barnsjuksköterska i Helsingbog.

Tycker ni att ni kan erbjuda en säker neonatalvård?
– Vi klarar av det ganska bra - trots allt men att det är lite chansartat. Ingen har kommit till skada än så länge men vi är ju rädda att det kommer bli så. Vi vill göra något innan det blir så. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista