Försökte byta falskt utländskt körkort mot svenskt - åtalas

1:16 min

Hittills i år har drygt 7000 personer ansökt om att få byta in sitt utländska körkort mot ett svenskt. En av dem var en 39-årig Malmöbo som försökte byta in ett falskt bulgariskt körkort.

Enligt Ulrika Rolfsdotter, sektionschef på Transportstyrelsens körkortsavdelning, rör ungefär två procent av ansökningarna falska handlingar.

– Det är ganska varierande kvalitéer på körkorten. Det första vi kan reagera på är att det är fler behörigheter på det man försöker byta in och det kanske är taffligt gjort, säger hon.

Den 39-årige Malmöbon åtalas för brukande av falsk urkund. I förhör berättar han att han köpt det falska bulgariska körkortet på gatan för 3000 kronor och att det tog ungefär tre veckor från det att han beställde körkortet till att han fick det i sin hand. Han berättar också att han legitimerat sig med det falska körkortet vid två tillfällen när han stoppats av polis och att polisen då godtagit det. Mannen nekar till brott.

Hittills i år har Transportstyrelsen lämnat över 46 ärenden till polisen där personer försökt byta in falska utländska körkort mot svenska. Enligt Ulrika Rolfsdotter på Transportstyrelsen är bedragarnas chanser att lyckas dock obefintliga då varje ansökan kontrolleras genom kontakt med myndigheterna i det aktuella landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista