Maria Nyman Nilsson
1 av 2
Låt inte frukten gå till spillo, uppmuntrar Maria Nyman Nilsson, här framför ett äppleträd på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg Foto: Nina Sköldqvist / Sveriges Radio
Äpplen
2 av 2
Den svenska äppleskörden väntas bli rekordstor i år. Foto: Nina Sköldqvist / Sveriges Radio
Helsingborg

Tonvis med äpplen slängs

Odlingsexperten: "Dela med dig av frukten"
3:20 min

Frukten i svenska trädgårdar är svår att ta till vara på. Varje år slängs 260 000 kilo äpplen. Men det finns sätt att rädda det naturen ger oss gratis.

Det blir en äppelrik höst. Odlarna pratar om rekordår och överallt dignar frukten från träden just nu. Men det finns sätt att ta till vara på de över 260 000 kilo äpplen slängs från svenska trädgårdar varje år.

– Jag tycker man ska dela med sig av frukten, säger Maria Nyman Nilsson, landskapsarkitekt och odlingsexpert på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg.

Det finns flera sätt att ta tillvara äpplena. Förutom att musta och mosa kan man torka dem. Urkärnade och skivade äppelringar på tork blir ett sött godis:

– Det är lätt att ha på filmjölken och ungarna gillar det, säger Maria Nyman Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".