Olympiaskolan
Närmast i bild: Gabriella Medin, sistaårselev på Olympiaskolan Foto: Niklas Örwall Lovén / Sveriges Radio
Skåne

Allt färre går vidare till högre studier

Rektor: "Det kan vara bra att ta en paus"
3:49 min

Allt färre söker till högre studier direkt efter gymnasiet, visar statistik från Universitetskanslerämbetet. Skillnaderna är stora mellan de skånska kommunerna.

Knappt 14 procent av de som var 19 år förra året gick vidare till högre studier. Skåne som län låg över riksgenomsnittet, 15,6 procent, men skillnaderna mellan kommunerna är stora.

Lund och Lomma placerar sig i den absoluta Sverigetoppen, och i de båda kommunerna går drygt var fjärde elev vidare till högskola och universitet direkt efter gymnasiet.

I sex skånska kommuner går färre än en av tio vidare direkt. Dessa är Östra Göinge, Tomelilla, Klippan, Skurup, Sjöbo och Simrishamn.

Annika Persson, biträdande rektor på Olympiaskolan i Helsingborg, vill inte dra för stora växlar av statistiken.

– Om trenden skulle hålla i sig över tid borde man absolut vara bekymrad. Men om det bara är så att man tar en paus innan man går vidare, så är det kanske till och med så att man är mer motiverad och mogen.

Universitetskanslerämbetet, UKÄ, gör uppföljningar vid 21- och 24-årsålder. Vid 24 års ålder har närmare 45 procent gått vidare till högre studier om man mäter årskullar födda 1982 till 1991. Annika Persson tror att dagens ungdomar medvetet avvaktar med högre studier, ett eller några år.

– Kanske är man lite mer nyfiken på att hitta andra vägar i dag, att det inte bara är ett spår utan fler valmöjligheter.

Patrik Nilsson är studie- och yrkesvägledare på Olympiaskolan. Enligt honom är det många sistaårselever som grubblar kring vad de ska göra efter gymnasiet, samt när och om de ska fortsätta till högskola och universitet.

– Det är det defintivt. Det behöver absolut inte vara ett bekymmer. För individen kan det vara nyttigt att skaffa erfarenheter som man sedan har nytta av i sin högskoleutbildning.

Gabriella Medin går sista året på samhällsvetenskapliga programmet, med inriktning media och kommunikation. Hon har riktat in sig på att gå direkt till högre studier efter gymnasiet för att ha det gjort.

– Jag tror att många av mina kompisar vill plugga vidare men väljer att vänta, i alla fall ett år.

Statistiken från Universitetskanslerämbetet visar även att det är fler tjejer än killar som går vidare till högre studier. Patrik Nilsson, studie- och yrkesvägledare, säger att hans erfarenhet är att unga kvinnor generellt planerar mer strategiskt medan unga män resonerar att det ordnar sig. Gabriella Medin delar den erfarenheten.

– Det är väl mer vanligt, kan jag känna, att tjejer är mer intresserade av studier. Vi kanske är mer motiverade att ta det steget, att ta tag i det.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".