Anders de la Motte, författare
Anders de la Motte, författare Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Skåne

Billesholm fångade deckarförfattaren

”Ville prova vad man kallar slow-crime”
4:45 min

Slutet på sommaren är titeln på Anders de la Mottes nya deckare. Han växte upp i Billesholm, som han lämnade, men som så småningom blev hans nya deckarmiljö.

Två gånger har han fått utmärkelser från Svenska Deckarakademin. Förra året fick han utmärkelsen Bästa svenska kriminalroman för sin bok Ultimatum.

Han har bakgrund i polisyrket och säkerhetsbranschen, yrken som har haft ett och annat att bidra med i hans författarskap också.

Slutet på sommaren handlar om en liten pojke som försvinner. Och storstadsmiljön har ersatts av landsbygden.

– Jag ville prova vad man kallar slow-crime och som utspelade sig i Skåne. Jag är själv förälder och vet hur det är när ens barns försvinner några sekunder på ICA, säger Anders de la Motte.

Tankarna kring historien växte fram efterhand.

– Det var som ett pussel, 5 000 bitar fanns, men inte kartongen. Men så småningom tvingades jag gå igenom alla mina gamla saker som fanns på mina föräldrars gård. Och då blev det också så att jag ville använda orten Billesholm och nordvästra Skåne som miljö. Då föll pusslet på plats, säger Anders de la Motte.

Han har redan påbörjat nästa bok som väntas komma nästa höst. Men nu väntar lanseringen av Slutet på sommaren och möten med läsare.
 

 

 

(

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".