Birte Sandberg, gruppledare för centerpartiet i Region Skåne.
Birte Sandberg (C).
Skåne

C rasar mot dyrare bussresor

"Det är oacceptabelt"
1:15 min

En ny prismodell för kollektivtrafiken i Skåne har tagits fram som ska göra det billigare att resa långt inom länet. Men centerpartisten Birte Sandberg är kritisk mot det nya förslaget.

 Hon menar att det innebär mycket dyrare resor på vissa håll.

– Det är oacceptabelt med vissa av förslagen i de östra delarna av Skåne där det blir en hundraprocentig ökning av taxorna, säger regionledamoten Birte Sandberg (C).

Det Birte Sandberg reagerar på i arbetsmaterialet för en ny zonindelning är bland annat sträckan Simrishamn - Everöd som kan höjas från 48 till 100 kronor. Och mellan Osby och Lönsboda skulle en bussbiljett istället för nuvarande 22 kronor komma att kosta 50 kronor – en ökning med 127 procent. 

Birte Sandberg menar att det får negativa konsekvenser för pendlingen i stort.

– Arbetspendlingen och studiependlingen avstannar ju i Region Skåne och meningen är ju att vi ska ha en balans och kunna utnyttja hela Skåne, säger hon. 

Samtidigt kan vissa sträckor komma att bli billigare. Till exempel mellan Malmö och Landskrona där priset sänks från 84 till 60 kronor.

Kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö (S) vill betona att det endast handlar om ett arbetsmaterial och inte något färdigt förslag. Han säger att den nuvarande zonindelningen är väldigt otydlig och att det behövs en ny prismodell.

 – Grundtanken var att en kilometer ska kosta lika mycket i hela Skåne var man än befinner sig. I nuläget har man i vissa delar kunnat åka betydlig längre för en lägre slant och då kan det här upplevas som en höjning. Det är därför vi håller på och arbetar med att försöka hitta de klokaste vägarna fram, säger han.

Förslagen på en ny prismodell kommer att avhandlas i kollektivtrafiknämndens möte i slutet av månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".