Händer
Barncancerfonden oroas över läget i cancervården. Foto: Hasse Holmberg / TT
Skåne

Lund klarar rekryteringen till barncancervården

Överläkare: "Hälften är utbildade utomlands"
1:08 min

I en ny rapport larmar Barncancerfonden om kris inom vården för cancersjuka barn. Bland annat råder stor brist på specialistutbildade läkare. Men på Lunds universitetssjukhus har man löst bemanningen genom att rekrytera från utlandet.

Framförallt är det bristen på specialistutbildad personal som oroar Barncancerfonden. Just nu saknas 24 barnonkologer över hela landet. Därtill saknar 80 procent av de sjuksköterskor som arbetar på någon av landets sex kliniker för cancersjuka barn specialistutbildning inom ämnet.

Men på onkologiavdelningen vid Lunds universitetsjukhus känner man inte igen sig i de mörka siffrorna.

– Det här gäller inte Lund. De senaste åren har vi haft en fin förståelse från verksamhetschefen och jag tror att det är en anledning till att vi inte upplever en kris nu, säger Jacek Toporski, överläkare i onkologi och sektionschef på Lunds universitetssjukhus.

Nyckeln är att man har fått pengar för att kunna anställa sedan några år tillbaka. Men även om det finns pengar att anställa för, utbildas få läkare till barnonkologer. Endast två stycken årligen, enligt Barncancerfondens rapport. En av fem barnonkologer närmar sig pensionsålder och eftersom utbildningen är lång, upp till femton år med läkarutbildningen inräknad, väntas bristen bli ännu större.

Bristen på barnonkologer i Sverige känner Jacek Toporski till. Därför har man rekryterat utomlands istället.

– På min avdelning är minst femtio procent utbildade utomlands. Inklusive mig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".