Pengar
Socialtjänsten i Malmö har kartlagt försörjningsstöd. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Malmö

Kartläggning ska minska bidragskostnader

Enhetschef: "Behoven är komplexa"
0:26 min

För första gången har Malmö stad beslutat att kartlägga de drygt 13 000 individer som lyfter försörjningsstöd. Målsättningen är att bli bättre på att möta personernas behov, men också att få en tydligare bild av varför vissa blir beroende av bidrag.

Det är en unik kartläggning som nu ligger på tjänstemännens bord i Malmö stad. Under två månader i våras har en rad socialsekreterare sammanställt varför deras klienter uppbär försörjningsstöd och sammanställt denna i en större databas.

Tjänstemännens förhoppning är att kartläggning ska leda till att Malmö blir bättre på att få folk ur bidragsberoende och in i arbete.

Men orsakerna till varför en enskild hamnar i bidragsfällan kan vara många. Fyrtio procent av de som får försörjningsstöd, skulle egentligen kunna ta ett jobb om de bara erbjöds ett.

Resten bedöms ha olika hinder för att komma i arbete, hinder såsom fysiska eller psykiska skador, eller att de inte behärskar svenska tillräckligt bra.

Kartläggningen ska gå till botten med och avslöja om det finns saker som stadsdelarnas individ och familjeomsorg kan förbättra.

Det är sedan tidigare känt att socialsekreterarna i Malmö arbetar under hård press.

Genom en mångmiljonsatsning som Malmö stad sjösatt, fick förvaltningscheferna utrymme att anställa fler socialsekreterare, och den satsningen tros nu ha resulterat i trendbrottet att antalet mottagare av försörjningsstöd, för första gången på flera år, sjönk under andra tertialet.

I år väntas Malmö stad lägga en dryg miljard kronor i sammanlagt stöd till personer som inte kan försörja sig själva.

Enligt Li Lövdén, enhetschef vid individ- och familjeomsorgen i Malmöstadsdelen Innerstaden, är tjänstemännens förhoppning att en analys av materialet ska vara klart i höst.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".