Barn som sitter på golvet bland flyttlådor och pussel.
1 av 2
Sjukdom, livskris, arbetslöshet eller ändrade familjeförhållanden kan leda till att en familj vräks. Foto: Susanna Einerstam/Sveriges Radio.
Tredelad bild: kvinna bär sopsäckar, lådor och säckar på en säng, böcker och kritor i ett fönster.
2 av 2
Gabriela har varit utan fast bostad i tre år. Foto: Susanna Einerstam/Sveriges Radio.
Sverige

Tusentals barn vräks trots nollvision

Drabbat barn: Att flytta runt har förändrat mitt liv väldigt mycket
2:38 min

De senaste fyra åren har 2 000 barn vräkts trots nollvisionen om att inga barn ska vräkas från sina hem. Nya siffror från Kronofogdemyndigheten visar att nollvisionen inte har uppnåtts.

Nia, som är storasyster, har flyttat runt en tredjedel av sitt liv tillsammans med sin mamma och två småsyskon. I helgen kom de till ett nytt bostadshotell.

– Allting är så himla trångt och jag kan bli ledsen och orolig. Att flytta runt har förändrat mitt liv väldigt mycket, berättar Nia.

Hon sitter uppkrupen i fönstret där hon gjort en provisorisk myshörna. Det lilla rummet är fyllt till bredden av svarta säckar och flyttkartongen med familjens ägodelar. Utanför syns ett industriområde utan parker eller grönområde.

Sjukdom, livskris, arbetslöshet eller ändrade familjeförhållanden kan bidra till att en familj kommer på fall och tillslut vräks. För Gabriela, Nias mamma, var det en skilsmässa som ledde till kris och arbetslöshet och till slut det ofattbara, att de stod utan bostad. Det har gått tre år och de har flyttat runt bland bostadshotell i Stockholm.

– Man lever i misär tyvärr, badrumsdörrarna kunde ligga på marken, det var ingen som kom och lagade dem. Det sprang råttor utanför, köken var jättesmutsiga man ville knappt laga mat där, berättar Gabriela.

Gabriela berättar att hon kände sig misslyckad för att hon tvingades bo så med sina små barn. Hon kände sig övergiven av det sociala systemet som hon tyckte inte förstod i vilka omständigheter de hamnat.

Trots nollvisionen, som den tidigare borgerliga regeringen införde, har 2.000 barn i familjer vräkts de sista fyra åren. Kommunen har ett ansvar att förhindra och i god tid söka upp barnfamiljer som ligger i riskzonen för att hotas av vräkning. Trots det har knappt var fjärde kommun dessa rutiner. 

– Jag tror faktiskt att det vore viktigt att få in en tydlig skrivning i socialtjänstlagen om det förebyggande arbetet och att man är skyldig att bedriva det aktivt från socialtjänstens sida, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Hos Svenska kyrkan har man märkt en ökning av bostadslösa familjer. Pernilla Landin som varit diakon i nästan tjugo år säger att hon aldrig träffat på så många bostadslösa barnfamiljer som nu.

– Jag har träffat barn som är ledsna, utåtagerande, en del har börjat kissa i sängen, för att det blir så oroligt. En del vill inte äta, säger hon. 

– Det är så uppenbart att det är så svårt att få hjälp med bostäder från socialtjänsten, säger Pernilla Landin.

Efter så många års flyttande längtar Gabriela efter hem för sin familj. 

– Jag längtar så mycket efter att kunna få ha rutiner. Det är så himla viktigt att få allting bara att kunna fungera. Jag vill tillbaks till tryggheten, säger Gabriela. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".