Österlenflaggan vajar på fasad i Simrishamn.
1 av 2
Österlenflaggan vajar på fasad i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlenflaggan vajar på fasad i Simrishamn.
2 av 2
Österlenflaggan vajar på fasad i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Sydostskåne

Österlenflaggan sommarens trend

4:49 min

En flagga har plötsligt börjat synas i var och varannan trädgård på Österlen. Det handlar om Österlenflaggan som plötsligt fått spridning tack vare en göteborgare och ett nyköpt sommarhus.

Det är nu första gången som flaggan tillverkas och det tack vare göteborgaren Lars som själv ville hänga flaggan, som han googlat fram på nätet, på sitt nyinköpta sommarhus på Österlen.

Eftersom den inte fanns att köpa sydde han själv upp den och 100 exemplar förvandlades snabbt till 2 000 flaggor. Flaggan är ett par månader senare ganska vanlig på Österlen.

- Någon gång efter midsommar blev den ett självspelande piano, säger Lars som inte vill medverka med sitt efternamn.

Var Österlenflaggan har sitt historiska ursprung är mer tvivelaktigt. Lars själv hänvisar till en turistskrift från 1920-talet medan Österlens museums Lena Alebo är ganska säker på att den är helt historielös.

Följ med på jakten efter Österlenflaggans historia i reportaget. Vet du mer - kontakta mig gärna på e-postadressen nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista