Lättare kolla Hallandsåsens vatten

Snart blir det möjligt för allmänheten att kontrollera grundvattnets nivåer och flöden vid tunnelbygget genom Hallandsåsen. Just nu installeras elektronisk mätapparatur i drygt 200 kontrollbrunnar på åsen och genom att koppla dessa till Internet kommer alla som vill att kunna följa tunnelbyggets påverkan på grundvattnet.

– Vi tycker att folk ska kunna vara med och granska det här projektet, säger Banverkets hydrogeolog Magnus Gynnemo.

Totalt finns det drygt 400 kontrollbrunnar uppe på Hallandsåsen där Banverket kontrollerar åsens grundvattennivåer. I cirka 200 av dom installeras just nu elektronisk mätutrustning och sändare så att nivåerna kan avläsas i en databas på projektkontoret utanför Förslöv.

När mätvärdena sammanställts blir det sen möjligt för gemene man att via Internet kontrollera Hallandsåsens grundvattennivåer utmed tunnelbygget. Och även efter tågtunnlarna är tänkta att vara klara runt år 2012 kommer Banverket att ha nytta av mätutrustningen som nu installeras.

– Vi har krav på oss att göra mätningar på ett visst antal punkter upp till tio år efter att tunneln är färdig, säger Magnus Gynnemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".