Torill Kornefeldt, biolog och vetenskapsjournalist.
Torill Kornefeldt, biolog och vetenskapsjournalist. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Mammutens återkomst kan vara nära

”Skulle kanske kunna ske om tio till femton år”
4:21 min

Frågan om det går att återskapa utdöda djurarter är en fråga som forskare ställer sig. Torill Kornefeldt, biolog och vetenskapsjournalist har skrivit boken Mammutens återkomst.


– Mammuten lyfts ofta fram eftersom de är så fina, och skulle kunna få en funktion i ekosystemet. Deras funktion i naturen saknas. De försvann för 14 000 till 4 000 år sedan, säger Torill Kornefeldt,

Det är ett tiotal djurarter som forskare vill återskapa. Det handlar om mammutar, men även om djurarter som är på väg att försvinna.

– Jag är inte övertygad om att världen skulle bli bättre med mammutar, men man måste respektera drivet hos forskarna som håller på med forskningen, säger Torill Kornefeldt.

Det finns arvsmassa kvar från döda mammutar, men dinosaurier har varit döda så länge att det inte finns det möjligheten. Men det finns forskare som jobbar med besläktade fågelarter, som kanske skulle kunna plockas fram.

Det finns en rad etiska frågor som kommer upp när man diskuterar att återskapa utdöda djurarter.

– Asiatiska elefanter skulle kunna ge mammutliknande varelser. När det gäller genteknik så är vi inte där ännu, och det är etiskt svårt att försvara, men skulle om det blir ett forskningsgenombrott kunna ske om tio till femton år, säger Torill Kornefeldt.
 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".