Bornholmsfärjan i full drift först nästa år

Årets Bornholmstrafik från Simrishamn är nu igång trots alla turer under vintern, fast i reducerad form. Först nästa sommar räknar Jens Hide Madsen på Bornholm Express, med att kunna köra hela sommarperioden och med fler avgångar.

Det har varit många turer kring färjetrafiken mellan Simrishamn och Bornholm. Förra sommaren såg det ut att bli två linjer. Men Bornholm Line hann aldrig få de nödvändiga miljötillstånden och kom aldrig igång.

Till i år hade Christiansöfarten / Bornholm Express beställt en ny snabbgående färja. Men rederiet i Australien gick i konkurs och ett tag så det ut som ingen färja alls skull trafikera sträckan i sommar. Lösningen blev att trotjänaren M/S Ertholm kör en tur i varje riktning men bara under juli månad.

I april nästa år kommer den nya färjan som Bornholm Express beställt från ett varv i Singapore. Då blir det trafik mellan Simrishamn och Allinge från juli till augusti och med fler avgångar, framförallt på helgerna. Och den här gången känner sig redaren Jens Hide Madsen på Bornholm Express säker på att de faktiskt får en ny båt.

- Vi får bilder där nerifrån där vi kan se att de är i full gång att sätta samman båten, säger Jens Hide Madsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista