Insats mot personrån i Helsingborg

De som rånar andra personer i Helsingborg blir allt yngre. Jämfört med i fjol har antalet rån utförda av personer som är 18 år eller yngre fördubblats. Nu skall polisen i Helsingborg göra en speciell insats för att minska antalet personrån.

Framförallt ska vi öka synligheten i city på helgerna. Vi ska också ha en viss spaning av civil polis i de här områdena, säger Urban Torstensson, biträdande närpolischef i Helsingborg

– De är oftast yngre personer som blir rånade av jämngamla gärningsmän, men det har också varit en del väskryckningar mot äldre personer den senaste tiden. Urban Torstensson tror att ungdomsrånen och väskryckningarna begås av samma personer.

– Att det har ett samband är jag övertygad om, i vissa fall kan det vara samma gärningsmän som utför väskryckningar och personrånen, säger Urban Torstensson.

Genom att skicka ut såväl uniformerad som civil polis till de ställen där rånen brukar ske tror polisen i Helsingborg att man skall kunna minska antalet rån rejält. De har nämligen lånat sina arbetsmetoder från andra polisdistrikt som haft samma problem och där har metoderna varit framgångsrika.

– De som har kört med det här har fått bra resultat när de ökat polisens synlighet, framför allt i citykärnorna, säger Urban Torstensson.

Den speciella insatsen mot personrånen i Helsingborg har precis kommit i gång och än har man inte sett några resultat av insatsen, men polisen är övertygad om att den kommer att ge resultat.

– Det har tidigare liknande insatser gett svar på, säger Urban Torstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista