Joanna Doona, medieforskare i Lund som tittat på hur unga människor tar del av nyheter. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Joanna Doona. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Lund

Satir har blivit viktig nyhetskälla

"Mer fog för oro i USA"
2:49 min

Många unga får idag sina nyheter från annat håll än det vanliga medieutbudet - inte minst satirprogram i radio och TV. Det oroar dock inte medieforskaren Joanna Doona i Lund.

Visst blir man lite mer kritisk i sitt engagemang om man tar det av det ordinarie nyhetsflödet, säger hon.

– Men det är inte så jättestor skillnad, och det är väldigt få som bara tar del av nyheter genom satir och humorprogram, även om det är en rädsla som finns ibland.

Politisk satir finns på många håll runt oss - i radio exempelvis i P3:s Tankesmedjan och Public service P1. I TV finns Parlamentet, The Daily Show och andra problem. Lägg därtill klassiska satirteckningar och poddar som Malmöbaserade Lilla drevet.

Men de negativa effekterna av det är alltså små. I Sverige.

– I USA finns det mer fog för oron, betonar Joanna Doona. Där finns ett större nyhetsundvikande bland ungdomar. Här har vi ett högt valdeltagande och politiskt engagemang bland unga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".