Anna Karolina är polis och författare.
Anna Karolina är polis och författare. Foto: Elinor Strand / Sveriges Radio
Malmö

Före detta polis gör succé som författare

Anna Karolina: "Läsarna tycker det känns äkta"
4:08 min

Anna Karolina är polisen som sa upp sig från jobbet för att skriva deckare. Nya boken "Förlorat ansikte" utspelar sig i Malmö.

Tre deckare har det blivit för Limhamnsförfattaren Anna Karolina, med brottsutredare Amanda Paller i fokus.

– Jag valde Anna Karolina som författarnamn. Det funkade bra här i Sverige, men sen när böckerna blev sålda utomlands ville de att jag skulle lägga till Larsson också. Det finns ju en viss föregångare och klingar lite exotiskt i andra länder.

Anna Karolina har jobbat som polis. Brottsutredaren i böckerna, Amanda, har en hel del gemensamt med författaren.

Jag är ju också kvinna och har jobbat som polis. Då är det ju lätt att skriva om en sån karaktär. Så vissa delar tar jag från mig själv och andra inte. Hon är inte direkt lojal polismyndigheten och hon har en relation med en grovt kriminell man, en värdetransportrånare.

– Jag är tillsammans med en brandman, så det blir inte mer intressant än så! Haha.

Anna Karolina ser det som en fördel att ha jobbat som polis när hon nu skriver deckarromaner.

– Jag har lång erfarenhet inom polisen, det är ju kommentarer jag får från läsarna, att det känns väldigt äkta och verklighetstroget. Jag vet vad som händer bakom kulisserna, jag vet hur en utredning fungerar och sådär.

Den senaste boken "Förlorat ansikte" kom ut för drygt en vecka sedan och utspelar sig i Stockholm men nästa bok utspelar sig i Malmö.

– Det är ju kul eftersom jag bor här. Det är en speciell kriminalitet här med gängkriminalitet, som också kommer att ingå i böckerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".