En illustration av satelliten Gaia i rymden.
1 av 4
En illustration av satelliten Gaia i rymden. Foto: Ill: ESA, The European Space Agency.
En illustration av Vintergatan.
2 av 4
Vintergatan, utifrån satelliten Gaias data. Foto: Ill: ESA, The European Space Agency.
Andreas Korn, astronom vid Uppsala universitet.
3 av 4
Andreas Korn, astronom vid Uppsala universitet. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio.
Lennart Lindegren, professor i astronomi, framför en bokhylla.
4 av 4
Lennart Lindegren, professor i astronomi vid Lunds universitet. Foto: Privat.
Vetenskap

En miljard stjärnor i helt ny karta över Vintergatan

En rymdkarta med hisnande perspektiv
4:51 min

En miljard stjärnor finns med i en helt ny karta över vår galax Vintergatan. Kartan, som visar hur stjärnorna rör sig och exakt var de finns, offentliggörs i dag, onsdag.

– Det kommer att bli en rusch till den, säger astronomen Andreas Korn vid Uppsala universitet.

En satellit vid namn Gaia har färdats runt solen, jämte jorden, i drygt två år nu. Dag efter dag, sekund efter sekund, har satelliten samlat in uppgifter om mer än en miljard stjärnor i Vintergatan.

Cirka två miljoner av dessa stjärnor kommer det att finnas detaljerad information om i den nya rymdkartan. Det gäller framför allt stjärnornas position, rörelser och deras avstånd till jorden.

Det här är ett projekt från den europeiska rymdmyndigheten, ESA. Lunds universitet har varit en av de drivande krafterna. Lennart Lindegren, professor i astronomi där, var med om att dra igång hela projektet.

– Jag har varit med i det här projektet ända från första början, för 23 år sedan. Det här är kulmen på 23 års arbete, även om det är mycket arbete kvar innan vi har de slutgiltiga resultaten, säger Lennart Lindegren, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Även Uppsala universitet har varit med i arbetet med att sammanställa kartan över Vintergatans stjärnor och himlakroppar.

– Vi vill förstå hur Vintergatan har utvecklats och till sist hur Vintergatan kom till, som galax, säger Andreas Korn, astronom vid Uppsala universitet.

Kommer ni att komma närmare svaret på det nu?

– Mycket närmare, med den här databasen på en miljard stjärnor.

Satelliten Gaia kommer att fortsätta att samla in data – inte bara om stjärnor. I databasen kommer också att finnas information och ledtrådar kring den mystiska mörka materia som astronomer vet finns i rymden. Där kommer även samlas data om andra himlakroppar som asteroider.

En annan typ av himlakroppar i Gaias blickfång är exoplaneter, alltså planeter som kretsar kring andra stjärnor än vår sol.

– Där har man ju upptäckt flera tusen sådana redan, med hjälp av andra satelliter, till exempel Kepler, säger Lennart Lindegren, astronom vid Lunds universitet.

Han fortsätter:

– Gaia kommer att upptäcka ännu fler och andra typer av planeter än dem man kan se med Kepler. Det kommer att ge oss en bättre bild av hur planetsystem bildas och vad det finns för chanser att det kanske finns liv på andra planeter därute.

Dagens offentliggörande av "rymdkartan" över Vintergatan, data som görs allmänt tillgängliga, är en stor händelse för astronomer, säger Andreas Korn vid Uppsala universitet.

– Det blir lite av en rusch till att få dessa data, jobba med dem och få något publicerat. Alla kommer att vara på hugget nu.

Här, på ESA:s webbsida, kan du läsa mer om Gaia. På förmiddagen kan du också, via webbsidan, se en direktsänd presskonferens i detta ämne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".