Qamar Happoush, flydde från Syrien. På bara ett år har hon lärt sig nästan flytande svenska och jobbar nu som civilingenjör på ett företag i Västra hamnen i Malmö. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
På ett år har Qamar Happoush lärt sig ett nytt språk och fått jobb. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Malmö

Ett år efter flykten: Nu har hon nytt språk och nytt jobb

Qamar Happoush: "Man kan inte sitta och vänta"
6:55 min

För ett drygt år sedan flydde Qamar Happoush från Syrien och hamnade i Malmö. På rekordtid hon lärt sig prata svenska och nyligen också fått en anställning som civilingenjör.

– Det känns som jag har hittat paradiset, säger Qamar Happoush.

Efter att ha levt under flera år av krig flydde hon från sitt hemland Syrien via Libanon, Turkiet, Grekland och Stockholm innan hon återförenades med sin syster i Malmö förra året.

Jag älskar Syrien, det är mitt land och det ligger i mitt hjärta.

På bara ett år har hon lärt sig ett helt nytt språk och pratar svenska ganska obehindrat. Kurser i Svenska för invandrare (SFI) är annars bara tillgängliga för personer som fått uppehållstillstånd. Qamar Happoush första möte med sitt nya språk blev hårt när hon besökte Jobb Malmös språkcafé

– De pratade jättebra svenska och de pratade skånska, jag ville inte gå tillbaka och bara grät, säger Qamar Happoush.

Måste vara aktiv

Men hon fortsatte gå dit och till ABF och efter 1-2 månader började hon så smått förstå svenskan.

– Man kan lära sig på språkcaféerna men man måste vara aktiv själv och ta kontakt med folk.

Jag gillar att prata med barn och äldre människor, de pratar långsamt och jag förstår allt.

Ett annat sätt har varit att lyssna på svensk musik.

– Jag älskar Sonja Aldén, jag förstår vad hon sjunger och kan snappa upp ord som jag tar till mig.

Språket är avgörande för möjligheten att ta sig in och bli delaktig i det svenska samhället. Det vet Qamar Happoush, hon sökte jobb och skickade sitt CV till flera olika företag men ratades eftersom hon bara pratade engelska.

– När jag började prata svenska ringde de mig och det lossnade.

En framgångssaga

Från Syrien hade hon med sig en civilingenjörsutbildning som hon fick validerad som svensk och ganska nyligen fick hon också jobb på ett företag i Malmö men tiden i Sverige har inte bara varit en dans på rosor.

– Man måste kämpa varje dag. Jag sökte en massa jobb på restauranger och annat men det var ingen som trodde på mig.

Via Good Malmö som är ett initiativ med lokala företag som drivs av stiftelsen Uppdrag Malmö med stöd av kommunen och arbetsförmedlingen så fick hon kontakt med ett företag Otto Magnusson som gillade hennes CV och de träffades.

– Jag gick dit och träffade dem och de sa att jag var jätteduktig och ambitiös. De trodde på mig och gav mig en anställning.

Tror på fortsättning

Genom Good Malmö kan man få en anställning under ett år som sedan kan leda till en fortsättning om man vill.

– När jag var på intervju frågade jag hur länge jag kunde jobba och då svarade ägaren att jag kunde jobba tills jag blev 75, skrattar Qamar Happoush.

Ägaren, Dan Magnusson, har blivit lite som en far och mentor för Qamar Happoush och hon tror att det är viktigt för alla som kommer nya till Sverige att få en sådan kontakt.

Många som kommer hit tror att de ska stanna hemma och göra ingenting i väntan på Migrationsverkets beslut.

– Sedan går man två-tre år på SFI och när de går hem pratar de ingen svenska och har ingen kontakt med svenskar och söker inte jobb, det går inte.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".