Pedagogen Åsa Ritter och Zade Meha i ateljén.
Pedagogen Åsa Ritter och Zade Meha i ateljén. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Malmö

Yalla Sofielund ska ge mer än bara arbete

Nima Mohammed: "Jag hittade hit genom en jag känner"
3:43 min

Jobbtillfällen för de som står långt från arbetsmarknaden. Det är målet för nya projektet Yalla Sofielund. Men att skapa jobb är inte enda syftet.

2009 startade projektet Yalla Trappan på Rosengård i Malmö. Ett arbetsintegrerande kvinnooperativ och tanken var att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor. Projektet lyckades och idag har man 20 anställda.

Nu har kommunen startat Yalla Sofielund som bygger på Yalla trappans metoder, att skapa jobbtillfällen för de som står långt från arbetsmarknaden. Där får män och kvinnor mellan 25 och 64 år en möjlighet att närma sig arbetsmarknaden och arbetsträna. 

En av de som kommit till lokalen på Nobelvägen i Malmö är Nima Mohammed.

– Vi lagar olika maträtter varje dag. I dag är lunchen ärtsoppa. 

Nima Mohammed jobbar i köket. Men för de som dyker upp finns flera valmöjligheter. Den som inte vill laga mat kan också få arbeta i syateljén eller möbelverkstaden - där man sysslar med möbeltapetsering.

– Några har mycket erfarenhet från sina hemländer. De kanske har startat eget företag eller redan haft egna syuppdrag. Andra är nybörjare, säger Åsa Ritter, som är pedagog i syateljén.

Projektledaren Louise Jonsson berättar om målet:

– Man kommer hit och får prova de olika verkstäderna. Så småningom kan det förhoppningsvis leda till en praktikplats, en tjänst någon annanstans eller en tjänst här. Vi bygger upp ett socialt arbetsintegrerande företag.

Men enligt Åsa Ritter är målet mer än arbetstillfällen.

Det ger en delaktighet, en möjlighet att träffa andra och bli en del av någonting. Att man inte ska vara isolerad hemma, utan få en möjlighet att närma sig samhället.

Yalla Sofielunds café på Nobelvägen i Malmö öppnar den 4 oktober för allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".