Sara Ibrahim, Sia Brorsson och Amir Alhayali från Rädda barnen
Sara Ibrahim, Sia Brorsson och Amir Alhayali från Rädda barnen. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio Malmö
Malmö

Väcker frågan om heder på skolorna

3:40 min

Kärleken är fri, det heter projektet som Rädda barnen just nu tar ut på Malmös skolor. De hoppas att det ska leda till att fler får upp ögonen för frågan om heder, och att de unga ska veta vilka rättigheter de har.

Många barn och ungdomar i Sverige lever under hedersnormer i vardagslivet. Och många vet inte vart de ska vända sig för att få hjälp.

Samtalen till den nationella hjälplinjen för hedersrelaterat förtryck som startade för två år sedan har ökat betydligt i år.

Därför arrangerar Rädda barnen nu projektet Kärleken är fri. Ett projekt som under fem veckor turnerar runt på olika skolor i Malmö, för att ungdomar ska våga prata med varandra och med vuxna om just hedersrelaterat förtryck och våld.

Det handlar om att inte alla får välja vem de ska vara med, att alla inte får vara kära i den de är kära i. De blir begränsade i sin frihet.

Sara Ibrahim är engagerad i Rädda barnen och håller diskussionsgrupper på temat, tillsammans med Amir Alhayali.

I dag befinner de sig på NTI-gymnasiet, där de förutom gruppsamtal visat upp en pjäs på temat hedersrelaterat förtryck.

– Det blev jättemycket diskussioner om till exempel homosexualitet och heder i dag. Vissa hade tankar om att mannen ska bestämma mer än kvinnan. Det var läskigt att unga tyckte det. Men det är något de lärt sig ända sedan de föddes, det är så man är uppfostrad, säger Amir Alhayali.

Sia Brorsson är projektledare för Kärleken är fri. Hon tror att anledningen till att samtalen till nationella stödlinjen har ökat, är att fler fått upp ögonen för frågan om hederförtryck.

Fler tar frågan på allvar. Det är en del av vår turné att elever ska få reda på sina rättigheter och veta var de ska vända sig om de kränks.

Hur pratar ni om detta utan att skapa fördomar om till exempel religion?

– Vi backar hela tiden till barnkonventionen. Det är varje barns rätt att vara fri att leva liv fritt från våld och förtryck. Så länge vi backar till det tror jag inte att vi riskerar att trampa någon på tårna.

Den som vill prata om hedersrelaterat förtryck kan enligt Sia Brorsson vända sig till socialtjänsten, polisen eller någon frivilligorganisation.

– Jag rekommenderar också vår chatt på www.dinarattigheter.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista