Yahya Hassan
Hyllad poet döms till fängelse. Foto: Grøtt, Vegard TT
Danmark

Danske poeten Yahya Hassan döms till fängelse

Den danska poeten Yahya Hassan döms till ett år och nio månaders fängelse, för att ha skjutit 17-åring i foten i förorten Hasle i Århus tidigare i år.

Ett år och nio månaders fängelse. Det blir straffet för den danske poeten Yahya Hassan för att ha skjutit en 17-årig man i foten i förorten Hasle i Århus tidigare i år.

När rättegången mot Hassan inleddes i början av september erkände han en lång rad av de totalt 35 åtalspunkterna mot honom. Vad gäller skottlossningen har han sagt att han var under hård press och blev provocerad då han avfyrade pistolen.

Yahya Hassan är en av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter, som slog igenom med dunder och brak med sin självbetitlade diktsamling 2013. Boken beskriver en våldsam förortsuppväxt i skuggan av ett patriarkalt och religiöst förtryck och är den mest sålda debutsamlingen i Danmarks historia. Hassan har tidigare hävdat att han utsatts för tre mordförsök på grund av sina islamkritiska dikter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".