Bild från en av de nationella vårdprotesterna i början av september.
1 av 2
Eva Lenander vill att Vårdförbudet Skånes ordförande Mats Runsten avgår. Foto: Arkivbild / Sveriges Radio
Bild från en av de nationella vårdprotesterna i början av september.
2 av 2
Bild från en av de nationella vårdprotesterna i början av september. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Skåne

Sjuksköterskor kräver facktoppens avgång

Sjuksköterska: "Vi behöver en nystart"
3:59 min

Det jäser i Vårdförbundet Skåne. Nu kräver medlemmar att styrelsen och ordföranden Mats Runsten ska avgå. Ett missnöje med hur facket hanterade de stora vårdmanifestationerna i början av september ligger bakom.

Till fackförbundets årsmöte i Lund i morgon har två medlemmar skrivit motioner om att styrelsen och ordföranden Mats Runsten bör ställa sina platser till förfogande. Motionärerna är missnöjda med att Vårdförbundet Skåne inte aktivt stöttade de vårdmanifestationer som genomfördes på många platser i landet den fjärde september.

Intensivvårdssjuksköterskan Eva Lenander, som jobbar på sjukhuset i Lund, har skrivit motionerna tillsammans med en kollega. Hon säger att det uteblivna stödet blev droppen, efter att hon en längre tid upplevt att styrelsen inte lyssnar på medlemmarna.

Eva Lenander är också ordförande i Vårdpartiet i Skåne men betonar att hon skrivit motionen i egenskap av medlem i Vårdförbundet. Hon tycker att Vårdförbundet Skåne borde givit ett aktivt stöd till manifestationerna

– Framför allt för att de lyfter gemensamma frågor med Vårdförbundet, och det står i våra rekommendationer att vi medlemmar ska lyfta frågor både i media och med politiker, säger Eva Lenander och fortsätter:

– Det står också att Vårdförbundet kan stödja alla initiativ, vare sig de är partipolitiskt bundna eller obundna. Och arbetsmiljön är den absolut viktigaste frågan just nu för sjuksköterskorna, och här finns inte Vårdförbundet Skåne.

Enligt avdelningsordförande Mats Runsten gav man ett passivt stöd till manifestationerna i form av ekonomiskt bidrag till demonstrationstillstånd och banderoller. Däremot valde man att inte stötta aktivt, eftersom flera av arrangörerna var aktiva i Vänsterpartiet och Sveriges kommunistiska parti. I Malmö hade flera av arrangörerna fingerade namn, enligt Mats Runsten.

Eva Lenander och hennes kollega Hanna Hällström vill nu visa på samma retorik i motionen om styrelsens avgång. Det finns nämligen styrelsemedlemmar som är partipolitiskt aktiva, och det borde inte heller vara möjligt då, resonerar de.

Mats Runsten säger att han tycker att det är märkligt att Eva Lenander, som är ordförande för ett politiskt parti, kräver styrelsens avgång. Om årsmötet kommer fram till att han och styrelsen ska avgå, så kommer han att lämna omedelbart.

Det är runt 150 av de 13 400 medlemmarna som har anmält att de kommer till mötet på Grand hotell i Lund i morgon. Ny styrelse ska egentligen väljas först nästa år, och det är nu oklart vad som kommer att hända, om styrelsen avsätts. Troligen får vårdförbundet centralt gå in och hjälpa till.

– Jag hoppas att det här ska ge en nystart till Vårdförbundet Skåne. Om det blir med sittande styrelse eller en annan interimistisk styrelse vet jag inte, men jag hoppas att Vårdförbundet centralt kan synas lite mera också, säger Eva Lenander.

Mats Runsten har valt att inte ställa upp på en bandad intervju.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".