Polisbefäl åtalas för hets mot folkgrupp

Polisbefälet i Malmö som skickade ett rasistiskt e-brev till kommunalrådet Ilmar Reepalu åtalas för hets mot folkgrupp. I e-brevet fick Reepalu uppmaningen att ”dra in ditt gigantiska understöd till alla jävla blattar i Malmö”.

Överåklagare Sven-Erik Alhem lämnade idag in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt.

– Innehållet i de båda e-postförsändelserna är sådant att man har anledning att utgå ifrån att detta blir en spridning av ett innehåll som uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, säger Sven-Erik Alhem.

Avgörande för åtalet är att de rasistiska breven skickats till offentliganställda som lyder under offentlighetsprincipen. I och med att all inkommande post till bland andra kommunpolitiker diarieförs och blir offentliga handlingar, menar Alhem att det rasistiska innehållet fått spridning och därför kan betraktas som hets mot folkgrupp.

Polisbefälet har erkänt att han skickat breven, men anser sig inte ha begått något brott.

– Den tilltalade är helt klar över att han skickat detta, men han menar att han trodde att det bara var skulle vara av privat karaktär, säger Sven-Erik Alhem.

Om polisbefälet fälls av tingsrätten riskerar han upp till två års fängelse. Därefter är det upp till Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd att avgöra om mannen kan stanna kvar vid sin tjänst på Malmöpolisen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista